ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!
У сучасному світі ГРИП є однією з небагатьох інфекцій які представляють серйозну загрозу для людства.
Особливе місце ГРИП ПТИЦІ займає як патоген небезпечний для здоров’я людини, здатний викликати пандемію з тяжкими наслідками.
Передача вірусу пташиного грипу до людини, часто з летальними вислідом, викликає загальне занепокоєння. Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло.
Вірус пташиного грипу (ПГ), який інфікує домашню птицю, поділяють на 2 групи:
- Високопатогенний грип птиці (ВПГП, класична чума птиці, європейська чума птиці) – інфекційне, висококонтагіозне захворювання птахів, яке викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується множинними крововиливами, ураженням органів дихання та травлення;
- Низькопатогенний грип птиці (НПГП)
- Високопатогенний грип птиці:
- може викликати у птахів 100 %-у смертність;
- викликається підтипами Н5 і Н7;
- відноситься до Списку А (МЕБ) Всесвітньої організації здоров’я тварин.
РЕЗЕРВУАР ІНФЕКЦІЇ – дика водоплавна птиця. Вірус ВПГП було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція у них протікає безсимптомно.
ДЖЕРЕЛО ВПГП – хвора та перехворіла птиця.
ІНКУБАЦІЙНИЙ ПЕРІОД – 1-7 днів.
ВІРУСОНОСІЙСТВО – 2-3 місяці.
ФАКТОРИ ПЕРЕДАЧІ:
- тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я, комахи, гризуни і люди.
НЕОБХІДНО ЗНАТИ, ЩО:
► при збільшенні контакту інфікованої перелітної, синантропної та домашньої птиці відбувається перезараження;
▼ в геометричній прогресії збільшується кількість вірусу, який виділяється у зовнішнє середовище;
▼ збільшується ризик виникнення нових інфекційних вогнищ.
Інфекція (грип птиці) характеризується:
– тяжким перебігом та масовою загибеллю птиці;
– ураженням органів дихання і травлення;
Лікування не розроблене та недоцільне.
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ПТИЦІ:
- Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
- Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
- Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу регіонів.
- Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
- Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
- Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
- Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
- При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
- На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
- Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
- Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;




