A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Як вберегти від сказу себе і домашнього улюбленця

Дата: 14.02.2024 13:35
Кількість переглядів: 47

Епідемічна та епізоотична ситуація щодо захворюваності на сказ залишається нестійкою. Багато людей помилково вважають, що сказ просто агресивна поведінка тварин щодо людей та своїх співбратів.

Насправді ж це інфекційне, особливо небезпечне гостре захворювання тварин та людей, яке викликається специфічним нейротропним вірусом і характеризується важким ураженням центральної нервової системи, тяжкими клінічними ознаками, таємничістю інкубаційного періоду.

Тож, вкотре нагадуємо, що сказ – це зооноз номер один, одна з найдраматичніших та небезпечних смертельних вірусних інфекцій спільних для людини і тварин. Головну роль як джерело і резервуар інфекції відіграють дикі м’ясоїдні тварини, головним чином лисиці та вовки, коти, собаки, сільськогосподарські тварини та гризуни. Тому єдиним засобом профілактики сказу є своєчасна вакцинація тварин.

Сказ (синонім водобоязнь, гідрофобія) – гостра інфекційна хвороба з групи вірусних зоонозів, розвивається внаслідок укусу або ослинення хворою твариною, характеризується важкими ураженнями центральної нервової системи і закінчується летальним наслідком.

Вірус сказу нестійкий до факторів навколишнього середовища. При нагріванні до 56 Сᵒ знижує активність протягом 15 хв., при кип’ятінні - протягом 5 хв. Вірус чутливий до ультрафіолетових і прямих сонячних променів.

Тварина стає заразною наприкінці інкубаційного періоду за 3-10 днів до появи перших ознак хвороби і залишається заразною протягом всього періоду захворювання. А інкубаційний період захворювання на сказ у людини триває від 12 до 100 днів, дуже рідко до 1 року. На тривалість інкубаційного періоду впливає локалізація укусу (при укусі лиця і голови - 3-5 днів, нижніх кінцівок - 65-95 днів), а також розмір і глибина рани, вік хворого

Зараження людини настає під час укусу хворою твариною, а також ослизнення свіжих поранень шкіри і слизових оболонок. Особливо небезпечні укуси в голову, лице, кисті рук.

Найбільша захворюваність на сказ спостерігається в літньо-осінні місяці, що зумовлено інтенсивнішими контактами з бродячими собаками.

Тому звертаємо увагу пересічних громадян:

- уникайте контактів з бродячими тваринами (коти, собаки, лисиці і т д.);

- при зміні поведінки домашніх тварин, зверніться до ветеринарного лікаря;

- уникайте на вулиці контактів домашніх тварин з бродячими тваринами;

- здійснюйте профілактичну імунізацію домашніх тварин від сказу, тому, що єдиним засобом профілактики сказу є своєчасна вакцинація тварин;

- при укусах чи ослинення шкірних покривів та слизових оболонок відомою та невідомою твариною негайно зверніться за медичною допомогою, не займайтеся самолікуванням.

Окрім цього слід звернути увагу органів місцевої влади на значну кількість безпритульних собак і котів, які наявні в кожному населеному пункті, на неповне охоплення профілактичними щепленнями свійських тварин, порушення правил утримання їх власниками, що і є причиною розповсюдження, зазначеної інфекції.

З огляду вище викладеного, Голованівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає громадян бути відповідальними та обов’язково вакцинувати домашніх тварин. Адже своєчасно зроблена вакцинація убереже Вас, ваших близьких та улюбленців від сказу!

Голованівське районне управління
 Головного управління Держпродспоживслужби
 в Кіровоградській області



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь