Африканська чума свиней!
Африканська чума свиней - це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все, навіть потенційно інфіковане, свинопоголів’я. Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней у господарствах може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство Держпродспоживслужба в Кіровоградській області закликає власників тварин уважно спостерігати за станом їхнього здоров’я та дотримуватися правил біобезпеки:
перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщенні де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
якщо ходите до лісу, у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;перед входом у свинарник покладіть (в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати;
не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, - обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
пам’ятайте, що інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу. Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.
У разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державної установи ветеринарної медицини