A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

18 травня — Всесвітній день вишиванки

Дата: 18.05.2023 08:13
Кількість переглядів: 102

Дорогі жителі громади!

Щиро вітаю вас з Днем вишиванки — одного з найяскравіших національних символів, який єднає українців у всьому світі.  

Вишиванка для нашого народу — не лише вбрання, яке одягається на свята або в особливі моменти життя. Це всенародна святиня, генетичний код нації, визнаний навіть науковцями.  Вона відображає нашу національну приналежність, розмаїття культури, неповторну самобутність і зв’язок поколінь, що не переривається віками. Її передають з роду в рід і зберігають як безцінну реліквію.

Узори вишивок це особливі письмена. Дванадцять головних символів української вишивки: геометричні фігури, квіти, рослини, птахи, зірки мають древню основу, несуть в собі сакральний зміст, служать оберегом від негараздів і притягують добро та удачу.

Процес вишивання завжди був справжнім ритуалом за нього брались у визначені дні, з чистими світлими думками, закладаючи позитивну енергію у свою працю. Вишивання не було роботою, швидше — магією. Цікаво, що саме слово «вишивка» походить від «вишній», божественний і перекладається на грецьку як «космос». Ніжні жіночі руки переносили таємничі коди предків на біле полотно з давніх віків, з покоління в покоління і до сьогодні. Так була відтворена і збережена священна сила українського роду, енергії природи і божественне начало.

Не випадково вишиванка зайняла чільне місце в гардеробі сучасної людини. І хоча ми майже забули про магічну силу дивовижних візерунків, але інша сила — сила краси,  як і раніше зачаровує кожного з нас.

Та сьогодні вишита сорочка має для українців особливе — надважливе значення. Вона пробуджує в серцях високі патріотичні почуття, символізує нашу силу, нескореність та прагнення свободи, і є духовною зброєю проти ворога. Не дивно, що вишиванка завжди була на тілі у славних українських козаків, у бійців армій УНР, ЗУНР та Української повстанської армії. Нинішні захисники Вітчизни теж вдягають вишиванки під військову форму — як оберег, захист від ворожих куль. Бо українська вишиванка захищає душу й тіло українців.

Відрадно, що Всесвітній день вишиванки проводиться навіть зараз, в тяжких умовах російської повномасштабної збройної агресії проти України. Тому  одягаючи вишиту сорочку ми повинні подякувати нашим героям, які сьогодні боронять рідну землю від рашистських окупантів. Завдяки вітчизняним військовим ми маємо змогу одягнути вишиванки і взяти участь у різноманітних тематичних заходах, примножуючи це молоде весняне свято.

Тож нехай День вишиванки сповнить нас гордістю за власну державу. Зберігаймо й шануймо народні традиції, пишаймося своїм минулим і тим, що ми — українці, нація з багатою історією та глибоким корінням.  Миру всім, добра та злагоди. Нехай ваше життя  буде прекрасним, яскравим і неповторним, як  барвиста українська вишивка. І пам’ятайте: допоки українські жінки вишиватимуть сорочки, вкладаючи в них свою душу — Україна непереможна!

З повагою Новоархангельський селищний голова Юрій Шамановський.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь