Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Зроблено в березні

Дата: 03.04.2023 15:34
Кількість переглядів: 230

Другого березня 2023 року відбулася тридцять сьома сесія восьмого скликання Новоархангельської селищної ради.  Депутати внесли зміни до видаткової частини бюджету Новоархангельської селищної територіальної громади на 2023 рік. Це дало змогу спрямувати кошти в сумі 329 тисяч гривень  із загального фонду  до спеціального (бюджету розвитку), а з них надати 200 тисяч гривень одній з військових частин Збройних Сил України. 

Задля встановлення та розвитку міжнародного співробітництва на території Новоархангельської селищної територіальної громади, промоції громади в Україні та за кордоном, створення іміджу Новоархангельської селищної  територіальної громади та сприятливого інвестиційного клімату для іноземних інвесторів, його позиціонування як туристично-привабливого регіону, освоєння нових моделей співробітництва, на сесії було затверджено Програму міжнародного співробітництва Новоархангельської селищної ради на 2023-2027 роки і проект  Договору про партнерство і співробітництво між Новоархангельською селищною радою (Україна) та муніципалітетом міста Валка (Латвія)

З метою отримання дієвої реакції міжнародної спільноти на ескалацію загрози щодо України з боку країн-агресорів, депутати прийняла рішення направити своє звернення до дипломатичних місій, представництв міжнародних організацій щодо недопущення участі російських та білоруських спортсменів у Олімпійських іграх та Азійських іграх.

 

Третього березня відбулося чергове засідання робочої групи з налагодження партнерства з муніципалітетом міста Валка (Латвія), в якому взяли участь Новоархангельський селищний голова Юрій Павлович Шамановський, керуюча справами виконавчого комітету селищної ради Світлана Миколаївна Білоус, начальник відділу культури, туризму та культурної спадщини Євгеній Володимирович Маховик, директор Новоархангельської школи естетичного виховання Олена Миколаївна Нікітенко, директор будинку дитячої та юнацької творчості Станіслав Григорович Остапенко,  головний спеціаліст відділу економіки та інвестицій (гранти) Людмила Олександрівна Сидоренко, зберігач фондів Новоархангельського краєзнавчого музею Владислав Вікторович Шимченко, тренер з футболу Новоархангельської дитячо-юнацької спортивної школи Валерій Олександрович Бутенко та майстриня з села Скалева Зінаїда Петренко.

Основними напрямками партнерства нашої громади з латвійцями визначено освіту, культуру та спорт. Учасники наради надали інформацію щодо готовності до участі в конкурсах та спортивних змаганнях, що відбуватимуться в місті Валка.  Зокрема, Олена Миколаївна Нікітенко прозвітувала про підготовку до конкурсу імені Яніса Цимзе інструментального тріо Новоархангельської школи естетичного виховання, яке братиме участь у музичному змаганні в он-лайн режимі.

Євгеній Володимирович Маховик та Людмила Олександрівна Сидоренко представили макети презентаційних банерів про Новоархангельську громаду. Владислав Вікторович Шимченко узагальнив зібраний матеріал щодо туристичного потенціалу нашої громади. Валерій Олександрович Бутенко розповів про можливість участі юних футболістів громади у дитячому міжнародному футбольному турнірі, що відбудеться 14 та 15 серпня 2023 року у місті Валка. Світлана Миколаївна Білоус окреслила питання залучення майстрів декоративно-прикладного мистецтва до підготовки промоційних матеріалів про громаду.

В результаті засідання було прийнято ряд рішень, які сприятимуть промоції громади в Україні та за кордоном, створенню сприятливого інвестиційного клімату для іноземних інвесторів, підвищенню рівня інформованості громадян про міжнародну діяльність громади.

 

В рамках зустрічі міністра охорони здоров’я України Віктора Кириловича Ляшка з медиками та представниками місцевих громад 101 округу, народний депутат України Юрій Михайлович Кузбит обговорив проблемні питання функціонування медичних закладів і спільні майбутні ініціативи. Відрадно, що вже є видимі позитивні результати цієї зустрічі. Профільне міністерство, вивчивши запити та пропозиції директорів лікарень, передало в березні шість автомобілів швидкої медичної допомоги пріоритетним медичним закладам Кіровоградської області. В тому числі Новоархангельській багатопрофільній лікарні.

Надана автівка — «Фольцваген», укомплектований медичним обладнанням, що пройшов повне технічне обслуговування. Надійшов він в якості гуманітарної допомоги з  Австрії за сприяння ряду міжнародних організацій та керівництва Української Греко-Католицької Церкви.

 

Переступивши поріг Новоархангельської багатопрофільної лікарні з боку санпропускника одразу потрапляєш в оновлений простір, що аж візуально розширився після проведеного тут ремонту. Кардинальним змінам піддалися вхідна зона і маніпуляційний кабінет. Так, в обширному коридорчику пошпакльовані та пофарбовані в приємний світлий колір стіни, змонтована підвісна стеля Армстронг з світильниками, встановлено п’ятеро нових дверей. 

В маніпуляційному кабінеті сяє білосніжне вікно з широким підвіконням, на стінах вабить очі блискуча біла плитка, вгорі — сучасна стеля з освітленням, в кутку — умивальник з проточним водонагрівачем. В обох приміщеннях на підлозі укладені великі квадрати протиковзаючої плитки.

Ідея перетворити за сучасними мірками санпропускник, який є своєрідним обличчям лікарні, належить депутату Новоархангельської селищної ради Ярославу Юрійовичу Шамановському. Він особисто надав всі матеріали для проведення ремонтних робіт. Втілили задумане в життя працівники медичного закладу. 

— Це моє відповідальне рішення, яке я прийняв незважаючи на війну, — каже Ярослав Юрійович. — Бо розумію, наскільки важливою є сьогодні позабюджетна підтримка нашої лікарні, куди по допомогу звертаються люди трьох місцевих громад, внутрішньо переміщені особи та жителі прилеглих територій.

 

Четвертого березня в місті Кропивницький відбувся тренінг, на якому представники десяти громад Кіровоградської області навчалися новим методам вирішення конфліктів, застосовуваним у своїй роботі з громадськістю, представниками бізнесу та внутрішньо переміщеними особами. 

Участь в тренінгу від Новоархангельської територіальної громади взяли начальник відділу культури, туризму та культурної спадщини Євгеній Володимирович Маховик та головний спеціаліст відділу економіки та інвестицій (гранти) Людмила Олександрівна Сидоренко. «Тренінг дав змогу розглянути діалог не просто як різновид прямої мови, а як дієвий комунікаційний інструмент, що має значний вплив на взаємодію: громада — суспільство», — зазначила Л.О. Сидоренко.

 

Шостого березня відбулося засідання виконавчого комітету Новоархангельської селищної ради, на якому члени виконкому затвердили план заходів на 2023 рік щодо збільшення надходжень до бюджету Новоархангельської селищної територіальної громади та ефективного використання коштів; порушили клопотання перед Кіровоградською обласною військовою адміністрацією про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» багатодітній матері з села Свердликове; звільнили дітей пільгової категорії — вихованців закладу дошкільної освіти №2 та учнів ліцею «Меридіан», батьки, яких були мобілізовані та беруть участь у відсічі і супротиву збройній агресії російської федерації з 24 лютого 2022 року, від оплати за харчування.

 

Зазвичай в березні активно проводиться такий вид робіт, як обрізка дерев. Часто мешканці не використовують спиляне гілля як паливо, а вивозять його якнайдалі від своїх домоволодінь, завантажуючи ним полігон по захороненню твердих побутових відходів і засмічуючи околиці населених пунктів. Тому Новоархангельська селищна рада запропонувала жителям чудовий варіант утилізації зрізаних гілок різного розміру і товщини. Залишки дерев можна доставляти на територію КП «Новоархангельське ЖКГ» (вул.  Центральна, 113) або на територію ТОВ «Новий світ» (вул. Слави, 146), де за допомогою подрібнювача гілок, що дозволяє переробляти будь-яку деревину з діаметром стовбура до 160 мм, гілки будуть утилізуватися з максимальною користю.

В цьому випадку пенсіонери можуть скористатися безкоштовним трактором. За замовлення транспорту відповідає заступник селищного голови Микола Дмитрович Бурдига. Телефон: 068-46-02-415.

 

20 березня відновив роботу Новоархангельський заклад дошкільної освіти №1. На даний час в дитсадку діє три групи: дві старші та одна середня. Мережа груп поступово розширюватиметься.

 

22-23 березня в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана відбувся Міжнародний урбаністичний форум «Економіка відновлення міст», який став майданчиком обговорення вкрай важливих питань щодо сучасного стану і перспектив розвитку міст України з урахуванням наявних викликів і загроз, стратегічних напрямів відновлення і розвитку міст у післявоєнний період.

У представницькому зібранні взяли участь Новоархангельський селищний голова Юрій Павлович Шамановський і головний спеціаліст відділу економіки та інвестицій (гранти) Людмила Олександрівна Сидоренко.

З трибуни форуму виступали представники місцевого самоврядування, українські та міжнародні експерти з урбаністики, державної, регіональної та міської політики, провідні вчені НАН України і закладів вищої освіти. Відрадно, що до дискусії долучилася головний спеціаліст відділу економіки та інвестицій (гранти) Людмила Олександрівна Сидоренко, яка представила своє дослідження у форматі тез на тему: «Інтеграція економічної науки, освіти та публічного управління як ключовий інструмент ефективного управління містом».

 

Нинішнього березня водопровідна мережа Новоархангельська подовжилася на 400 метрів. Відповідно розширилося коло жителів, які незабаром користуватимуться централізованим водопостачанням. До їх числа увійшли мешканці другої частини вулиці Ватутіна, де комунальне підприємство «Новоархангельське ЖКГ» проклало нову гілку водогону.

Для вільного доступу контролерів до приладів обліку лічильники даних споживачів будуть винесені за межі обійсть. Все обладнання придбане за кошти бюджету Новоархангельської селищної ради.

 

24 березня жителі та гості Новоархангельська вкотре перебували на хвилі патріотизму. Піднесені відчуття у дорослих і малих аж зашкалювали, бо до селища завітав актор театру, кіно та дубляжу Михайло Жонін, відомий за виконанням ролі капітана поліції Ігоря Гнізділова у серіалі «Пес».

Починаючи з 24 лютого 2022 року Михайло Жонін виконує найголовнішу роль у своєму житті — істинного громадянина України, палкого патріота, який використовує свою популярність, творчість і талант задля нашої спільної Перемоги.

У складі благодійного фонду «Підтримай своїх», який очолює Ірина Хищенко, актор відвідує міста та села України, а зібрані під час благодійних акцій кошти спрямовує на підтримку вітчизняних Збройних Сил. Також члени фонду та Михайло Жонін доставляють благодійну допомогу нашим захисникам безпосередньо на фронт. У 2022 році було зроблено велику кількість таких поїздок, коли армійцям щоразу поставляли цілий бус продуктів і необхідного військового спорядження.

В Новоархангельську благодійний фонд «Підтримай своїх» провів благодійний ярмарок в центрі селища. Всі бажаючі могли придбати патріотичну символіку, картини ручної роботи та поспілкуватися і сфотографуватися з улюбленим актором.

Спільними зусиллями жителів громади, членів благодійного фонду «Підтримай своїх» і Михайла Жоніна було зібрано 45 тисяч 783 гривні для наших воїнів. Разом до Перемоги! Слава Україні!

 

Того ж дня відбувся традиційний огляд-конкурс театральних колективів громади «Театральна весна Кіровоградщини». Свої таланти перед глядачами продемонстрували театральні колективи:

Свердликівського сільського будинку культури (вистава «Наречена з Італії», виконавці: мама — Ольга Смілянець, син Вова — Анна Ковальчук, наречена — Світлана Западенко, Лоренцо — Міша Бабочка, керівник — Леся Широкопояс);

Ганнівського СБК (інсценізація уривка твору Спиридона Черкасенка «Як Тарас на край світу ходив», виконавці: Тарас — Назар Карпенко, Оксанка — Яна Бершадська, керівник — Вікторія Худіна, вона ж — ведуча заходу);

Скалхутірського СБК (мініатюра «Модний журнал», виконавиця головної ролі — Наталія Тарахтій, керівник — Валентина Куцак);

Новоархангельського селищного будинку культури (мініатюра «Стежками козаків», розробник — Василь Ільченко, виконавці: ведуча — Альона Сторожук, кошовий — Василь Ільченко, писар — Сергій Сидоренко, парубок — Олександр Бабенко, козачка — Руслана Пономаренко, козак обозний — Володимир Чернега).

Чудовим співом порадував присутніх пісенний колектив Кам’янецького СБК під керівництвом Євгена Гаркуші.

Конкурсу передувала заворожуюча виставка робіт майстринь і майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, на яку витвори своїх невтомних рук представили: Ольга Смілянець, Поліна Коваль, Володимир Цюченко, Валентина Грінченко, Максим Коваль зі Свердликового, Любов Титаренко та Оксана Хомич з Ганнівки, Наталія Цибенко, Наталія Мудрак, Наталія Тарахтій, Раїса Чирка, Василь Цистан (який виготовив млина) зі Скалхуторів, Галина Литвиненко (с. Кринички), Лідія Басаман з Левківки і Тетяна Кузовлєва з Торговиці.

 

Спрямовуючи всі зусилля на допомогу внутрішньо переміщеним особам Новоархангельська селищна рада продовжує вишукувати різноманітні можливості залучення гуманітарної допомоги. В результаті плідних пошуків вперше селищна рада отримала гуманітарну допомогу від іноземного донора — міста Зіндельфінген (Німеччина). Слід відмітити той факт, що дана поміч з Європи надійшла лише трьом громадам Кіровоградської області — Новоархангельській, Великосеверинівській сільській раді та в село Бірки Олександрівської селищної ради. Те, що нашій громаді вдалося залучити такий вагомий гуманітарний вантаж  заслуга голови громади Юрія Павловича Шамановського та головного спеціаліста відділу економіки та інвестицій (гранти) селищної ради Людмили Олександрівни Сидоренко.

28 березня жителі нашої громади з числа внутрішньо переміщених осіб почали отримувати благодійну допомогу: консерви, макаронні вироби, термоси, у кого діти відповідного віку — памперси. Організовано видачу гуманітарної допомоги начальником відділу соціального захисту населення О.А. Остапчуком.

Слідком за продуктами харчування видаватиметься побутова хімія, про що буде повідомлено окремо.

Примітно, що одержавши закордонну поміч внутрішньо переміщені особи поспішали поділитися частиною наданих продуктів з благодійним фондом «Трипільська Січ», представники якого незабаром здійснять черговий гуманітарний рейс до Бахмута на допомогу нашим захисникам.  

 До переліку гуманітарної допомоги входили: будівельна сушарка, два чайники на 28 літрів і ультразвуковий апарат. Відповідно до рішення створеної комісії, яка займалася питаннями отримання і використання благодійної та гуманітарної допомоги Новоархангельською селищною радою від іноземних донорів, ультразвуковий апарат та вакцинаційні системи було передано КНП «Новоархангельська багатопрофільна лікарня», промислові чайники — Торговицькому ліцею імені Є.Ф. Маланюка та Новоархангельському науковому ліцею «Лідер», будівельну сушарку — комунальному підприємству «Новоархангельське ЖКГ».

Новоархангельська селищна рада висловлює слова щирої вдячності за надану гуманітарну допомогу, що була вчасною та важливою, місту Зіндельфінген. А також депутатам селищної ради Василю Васильовичу Бугаєнку, який надав  своє складське приміщення для зберігання благодійного вантажу, та Ярославу Юрійовичу Шамановському, який надав техніку для перевезення гуманітарної допомоги до пункту видачі.

 

30 березня учні Новоархангельської школи естетичного виховання вкотре взяли участь у міжнародному конкурсі. Цього разу — імені Яніса Цимзе, що відбувся в латвійському місті Валка. Чудову гру в режимі он-лайн продемонстрували: ансамбль баяністів «Гармонія», ансамбль скрипалів «Натхнення», ансамбль гітаристів «Дивертисмент», молодша та старша група ансамблю піаністів і змішаний ансамбль «Веселі сусіди».

 

30 березня в Новоархангельській селищній раді відбулася нарада, яку провів начальник відділу цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Кіровоградської обласної військової адміністрації Сергій Валерійович Воробйов.

Основними питаннями, які він обговорив в Новоархангельській громаді були: організація взаємодії у цифрових проектах між Кіровоградською ОВА та громадою, організаційна й методологічна допомога територіям у створенні дієвих механізмів впровадження цифрових проектів; формування розгалуженої системи місцевих партнерів, які синхронно з обласною владою працюватимуть над втіленням цифрових ідей, цікавих для громадян, мешканців та гостей області. Це, зокрема широке застосування інструментів е-демократії цифрової платформи Е-Дем, низка освітніх заходів з цифрової трансформації для ВПО та всіх бажаючих жителів громади, впровадження цифрових механізмів з платформи «Дія. Цифрова громада» та чимало інших ініціатив, проектів та заходів, які дозволяють якнайкраще досягнути успіху у сфері цифрових трансформацій на місцевому та регіональному рівнях. Потрібно якнайбільше сміливих та проактивних рішень. Від цього залежить майбутнє громади, області та країни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь