A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Достроковий вихід на пенсію: чи може безробітний скористатися цим правом?

Дата: 08.02.2023 15:39
Кількість переглядів: 88

 

Достроковий вихід на пенсію: чи може безробітний скористатися цим правом?

 

 

Так, може , за певних умов та у встановленому порядку.

Правові питання дострокового виходу на пенсію врегульовані статтею 49 “Особлива гарантія для окремих категорій безробітних, які втратили роботу у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці” Закону України  “Про зайнятість населення”. До цього Закону стаття 49 включена Законом, що набрав чинності 30 квітня 2022 року. З 29 жовтня 2022 року набрали чинності зміни до цієї статті.

Питання виплати такого виду пенсії врегульовані Порядком виплати пенсій, призначених достроково згідно зі статтею 49 Закону України “Про зайнятість населення”, допомоги на поховання та оплати послуг за її доставку у період до досягнення особою пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженим постановами правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 21 грудня 2022 року № 48, правління Пенсійного фонду України від 21 грудня 2022 року № 28-1, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 січня 2023 року за № 34/39090 (із змінами, внесеними постановами правлінь вказаних фондів від 13 січня 2023 року № 49 та №  2-1 (відповідно)). Цей Порядок (та зміни до нього) набрав чинності 01 лютого 2023 року.

Також зазначаємо, що в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування  на випадок безробіття на 2023 рік (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2023 року № 85) передбачено видатки на виплату достроково призначеної пенсії та інших пов’язаних витрат у розмірі 303,8 млн грн.

З іншою інформацією з питань дострокового виходу на пенсію можна ознайомитись на вебсторінці Державного центру зайнятості http://surl.li/errko

Є питання, пов'язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до обласного центру зайнятості, філій чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості https://cutt.ly/92zW4cb

Пишіть у  Telegram-канал https://t.me/dcz_kir

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь