A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Пробація – шлях до виправлення.

Дата: 07.02.2023 14:26
Кількість переглядів: 151

     Усі ми знаємо, що за будь-який злочин має бути покарання. Але у більшості людей у свідомості виринає лише один варіант покарання — в'язниця. Та, на жаль, не всі задумуються, що ізоляція від суспільства не є вирішенням проблеми. Адже,  відбувши строк за тюремними гратами, особа, яка вчинила злочин, повернеться назад у нашу громаду, знову буде нашим сусідом і ходитиме поруч з нашими дітьми.

    В'язниця не виправляє правопорушника. Більше того, перебуваючи тривалий час в ізоляції від суспільства, така особа втрачає соціальні зв'язки, навички самостійно вирішувати свої проблеми, після звільнення з установ виконання покарань не може працевлаштуватися, владнати свої соціальні зв'язки , і як наслідок — вчиняє новий злочин.

   Альтернативою тюремного ув'язнення є пробація. Це досить новий для України термін, який з'явився із прийняттям у 2015 році Закону України «Про пробацію». Метою пробації є забезпечення виконання покарань без позбавлення волі таким чином, аби мотивувати правопорушника до змін, і створити умови, за яких він буде жити не вчиняючи нових злочинів. Таким чином, пробація сприяє підвищенню безпеки в суспільстві шляхом попередження повторної злочинності.

    Але тільки від людини в конфлікті з законом залежить чи скористається вона цим шансом.

     Наразі, історія 23 річної Марії,  яка кілька років тому вчинила злочин у складі групи осіб. За проникнення у чуже помешкання та викрадення майна дівчина була засуджена вироком суду до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік.  Так Марія потрапила на пробацію.

    Уже перше знайомство Марії з інспектором пробації засвідчило, що молода дівчина «зламалася» під проблем і не має навичок для самостійного прийняття рішень чи раціонального планування свого майбутнього.

    Дитинство Марії було «втоплене» у чарці батька та матері, як наслідок батьків позбавили батьківських  прав відносно  неї та її малолітніх брата та сестри. Далі сірі будні дитячого будинку,  після закінчення якого дівчина вступила до професійно-технічного училища, згодом була виключена зі складу учнів за систематичні пропуски. «Вирвавшись» у майже доросле життя,  усі вечори в компанії друзів не обходилися без алкоголю. Так Марія потрапила до сумнівної компанії.

    Зараз дівчина з сумом говорить про змарновані студентські роки, про постійні гуляння та алкогольне сп'яніння, яке затьмарувала всі емоції та дії. Саме у такому стані вона і вчинила злочин. Про наслідки, звичайно ж, не задумувалася. Навіть потрапивши на пробацію, вона не розуміла що має робити. Однак, завдяки інспектору пробації, який не формально підійшов до виконання своїх посадових обов'язків, а перейнявся долею підоблікової та з усією відповідальністю поставився до ситуації дівчини, життя Марії круто змінилося.

    Для початку інспектор пробації, закріплений для супроводу Марії, провів «оцінку ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення», визначив низку проблем, які негативно впливають на долю дівчини та розробив індивідуальний план соціально-виховної роботи з нею.

   Одною з кримінногених потреб було виявлено - відсутність освіти, тому інспектором спільно з волонтерами пробації було докладено зусиль для поновлення Марії до складу учнів професійно-технічного училища. На даний час вона продовжує навчання та здобуває спеціальність «повар».

   Щоразу при відвідуванні підрозділу пробації працівники та волонтери пробації надавали дівчині психологічну допомогу, проводили бесіди на різні теми та вчили протистояти спокусам і злочинному впливу. У дружній атмосфері Марії пояснювали, як можна змінити життя, від чого треба відмовитися і що можна зробити вже зараз для того аби було краще. Робота з клієнтом пробації не закінчувалася за порогом органу пробації – великий обсяг роботи проведено як за місцем проживання Марії, так і за місцем її навчання. Проводиться профілактична робота з її оточенням та рідними. Величезний позитивнйи вплив на світогляд Марії мав волонтер пробації Василь Дубина, який перманентною та кропіткою роботою повернув Марії віру до життя. Після закінчення навчання МАрія має намір створити власну справу, пов’язану з її спеціальністю – відкрити власний заклад громадського харчування, створити сім’ю, виховати своїх дітей, які б не знали всіх «радощів життя», які довелося пройти Марії. 

    У січні поточного року закінчився випробувальний термін покарання. За поданням інспектора пробації вважається, що засуджена успішно відбула покарання без позбавлення волі та стала шлях виправлення. Марія з початком воєнної агресії з боку росії  стала і сама волонтерити – готувала смаколики Захисникам України, плела захисні сітки.

    Це лише одна історія з низки таких історій людей, які втрачають віру у життя, самих себе та стають на шлях злочинності. Саме для того і створена служба пробації – правильно визначити проблеми, зрозуміти чому людина так живе та чому вчинила злочин, щоб докласти у майбутньому зусиль аби змінити ситуацію та й життя вцілому!

           Сама ж Служба пробації не стоїть на місці, а розвивається в ногу з часом, так для зручності клієнтів під час дії воєнного стану або загрози поширення епідемії, пандемії, надзвичайної ситуації та за наявності об’єктивних обставин, що унеможливлюють прибуття правопорушника до органу пробації суб’єкт зможе скористатися електронним сервісом «Пробація в смартфоні».

Мобільний додаток розробляється спільно з КАНАДСЬКО – УКРАЇНСЬКИМ ПРОЄКТОМ МІЖНАРОДНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ «Супровід урядових реформ України») покликаний спростити співпрацю співробітника пробації та засудженого, а також надасть можливість суб’єкту пробації виконати покладені судом та законом обов’язки не відвідуючи підрозділ Центру пробації.

Втім, у багатьох користувачів може виникнути питання, як через застосунок буде відбуватися співпраця пробаціонера з правопорушником.

За словами заступниці директора Державної установи «Центр пробації» Тетяни Кічатої, мобільний додаток «Пробація в смартфоні» дозволить працівнику пробації проводити реєстрацію та профілактичну бесіду із суб’єктами пробації за допомогою відеозв’язку.

Мобільний застосунок у майбутньому планується інтегрувати з Єдиним реєстром засуджених та осіб, узятих під варту, що дасть можливість надійно ідентифікувати кожного суб’єкта пробації в застосунку «Пробація в смартфоні», та створить надійний захист персональних даних суб’єкта пробації.

Також у застосунку планується створення функції сповіщення суб’єкта пробації про майбутній день явки до органу пробації.

Через додаток пробаціонер матиме можливість контролювати виконання покладених на суб’єкта пробації заборон та обмежень.

Мобільний застосунок дасть можливість дистанційно працювати з суб’єктами пробації за визначеними програмами для зміни їх поведінки.

Також в додатку буде реалізована окрема панель з корисними для засудженого посиланнями на застосунки: «Дія», «Безоплатна правова допомога», «е-Суд» та інші.

Мобільний застосунок «Пробація в смартфоні» стане надійним помічником суб’єкта пробації під час відбування покарання.

Начальник

Голованівського

районного сектору №3 з питань пробації

майор внутрішньої служби                                    Олексій КУЦИЙ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь