Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Інтерв’ю: "На варті здоров’я та ваги"

Дата: 13.01.2023 14:17
Кількість переглядів: 341

Новорічні та Різдвяні свята зазвичай супроводжуються переїданням за святковим столом. Тому поради кваліфікованого дієтолога жителям громади не завадять. Однак раніше подібні спеціалісти були відсутні на теренах нашого краю. Сьогодні багато хто має змогу звернутися по допомогу до лікаря та  дієтолога Ольги Євдокимової. На початку війни вона разом з чоловіком і двома дітьми була вимушена залишити рідну домівку в місті Бахмут Донецької області та оселитися в Новоархангельську.

Завдяки Ользі ми маємо змогу дізнатися про такий маловідомий напрямок медицини, як дієтологія. Але це поняття настільки ємне, що для висвітлення всіх його складових потрібна не одна година спілкування. Бо що не тема, то цікавий і корисний пласт інформації. Тож сьогодні наша бесіда з досвідченим фахівцем скоріше ознайомлювальна. В ній йдеться про основи дієтології. Надалі ж планується серія тематичних матеріалів.

— Олю, найперше хочу зробити вам комплімент: ви маєте дуже гарний вигляд. І це одразу викликає довіру до вас як до фахівця-дієтолога. Адже, як кажуть, результат на обличчі.

  — Дякую, мені дуже приємно починати розмову з такого неочікуваного, але позитивного моменту.

— Розкажіть, будь ласка, хто такий дієтолог і в яких випадках люди можуть звернутися до цього спеціаліста?

— Якщо коротко: дієтолог — це фахівець, який вчить здоров’ю. Він допомагає збалансувати харчування, підібрати оптимальне фізичне навантаження, підтримувати здорову вагу та зберегти красу та молодість.

Раніше побутувала думка, що пацієнтами дієтолога можуть бути лише люди, які страждають від зайвої ваги. Сьогодні поняття «дієтолог» йде поруч із  «нутріціолог» та все активніше входить у нашу повсякденність. Адже для сучасної людини взаємозв’язок між образом життя та станом здоров’я є незаперечним.

В ідеалі кожен повинен мати свого особистого дієтолога, який допоможе зберегти молодість та скласти збалансований раціон, що забезпечить організм потрібною кількістю поживних речовин, вітамінів, мінералів та мікроелементів. Адже кожен продукт має не лише індивідуальні смакові якості, а й певний вплив на організм людини, залежно від віку, пропорцій тіла, стану здоров’я, способу життя, перенесених захворювань тощо. Відомо, що їжа — це наш будівельний матеріал. Завдяки правильно складеному індивідуальному раціону можна запобігти розвитку багатьох захворювань або полегшити їх перебіг.

— Яких саме?

— Захворювання печінки, шкіри, цукровий діабет, алергічні реакції, гормональні порушення та порушення обміну речовин,  патології системи травлення та серцево-судинної системи, метаболічний синдром, психічні розлади.

Продукти, які ми вживаємо, можуть нас наповнювати, а можуть руйнувати зсередини.  І для того, щоб не нашкодити своєму здоров'ю, не допустити розвитку дефіцитних станів необхідно якомога раніше задуматися, що ми кладемо на свою тарілку.

Здорова вага — ключ до гарного самопочуття. Вже через три місяці здорового харчування пацієнт бачить зміни не тільки у самопочутті, а й в аналізах. З’являється можливість знизити дози медичних препаратів, а іноді навіть відійти від медикаментозної терапії.

Поради профільного спеціаліста стають корисними і для тих, хто веде активний здоровий спосіб життя. Список потенційних клієнтів дієтолога дуже великий, але суспільство поки що не розуміє всі можливості дієтології. Між тим, як я вже зазначала, харчуючись збалансовано і раціонально, можна завадити розвитку різних патологій, відмінно виглядати і чудово почуватися.

— Чи обов’язково дієтолог повинен мати вищу освіту?

— Так. Дієтолог — це фахівець з вищою медичною освітою, який має поглиблені знання в галузі фізіології, анатомії, біохімії та нутриціології. На відміну від нутріціолога, який може не мати медичної освіти, дієтолог має право працювати із людьми, у яких є хронічні захворювання, а також призначати дієтичні добавки та ліки. Нутріціолог юридично такого права не має і може надавати послуги лише здоровим людям.

Нутриціологія — це наука про їжу, здорове харчування і його вплив на організм людини. Вона виникла на стику дієтології та біохімії, вивчає склад продуктів, процес прийому їжі, взаємодію різних страв та їх компонентів, насиченість їжі потрібними вітамінами та мікроелементами, вплив продуктів харчування на самопочуття та здоров’я.

— А яким був ваш шлях в дієтологію?

— В 2012 році я закінчила Луганський державний медичний університет. Майже десять років працювала в Бахмутській амбулаторії сімейним лікарем. Займала посаду завідуючої амбулаторією. Зараз перебуваю в декретній відпустці після народження другої дитини.

Робота була виснажлива, супроводжувалася браком часу та постійною завантаженістю. Прийоми їжі відбувалися на ходу. Додому поверталася дуже стомленою. Через це почалися проблеми з травленням. Аналізи всі були у нормі, а відчувала себе погано.

Тоді почала цікавитися дієтологією і зрозуміла, що це наука не про обмеження, а про турботу та любов до себе.

Спочатку все випробувала на собі, за три місяці повернула свою вагу після пологів, позбулася проблем із травленням та шкірою.

Потім зрозуміла, що хочу змінювати життя людей, навчаючи їх не тільки як лікуватися, а й як бути здоровими.

— Вашими найпершими «пацієнтами» були, мабуть, члени вашої сім’ї?

— Раціональне харчування стало невід’ємною частиною нашої родини. Дієтологічних принципів дотримується  моя сім’я, навіть батьки, яким за 70 років.

А першим пацієнтом з корекції ваги була моя мама, яка втратила понад десять кілограмів, знизила дози антигіпертензивних препаратів та позбулася болю у суглобах.

Привчаю до здорового харчування і своїх дітей.

— Формування здорових харчових звичок у підростаючого покоління — гадаю ця тема буде цікавою для багатьох жителів громади і в подальшому може стати приводом для наступної зустрічі з вами.

— Працюючи на прийомі, я часто спостерігала підлітків, які мали підвищення рівню холестерину та підвищення артеріального тиску через зайву вагу. І це мій біль, тому що я також бачила інсульти та інфаркти у 35 років, і я могла спрогнозувати майбутнє цих дітей. У дівчаток — проблеми із гормональним фоном, які потім стають проблемами із спроможністю завагітніти та народити здорову дитинку.

 Здорове харчування починається з традицій у родині, з самого введення прикорму. Коли сім’я знаходиться за одним столом, дитина буде їсти те, що їдять батьки.

І, навпаки, — якщо дорослі вживають їжу, в якій багато насичених жирів, цукру та солі, а також хімічних добавок: консервантів, ароматизаторів, барвників, підсилювачів смаку та запаху, то й діти харчуються так само. Подібний щоденний раціон формує у них звички, відмовитися від яких у дорослому житті стане дуже важко. 

Харчуючись дуже калорійною, бідною на вітаміни та інші корисні речовини їжею, дорослі і діти легко набирають зайву вагу. При цьому їхній організм голодує і терпить нестачу в життєво важливих речовинах. Така «голодовка» загальмовує зростання кісток, хрящів, м’язової тканини, нервових клітин та інших важливих частин і систем організму. Відбувається порушення процесу обміну речовин.

— А яких принципів дієтології дотримуєтеся ви під час приготування їжі для своїх рідних?

 Моя сім’я дотримується правила 80 на 20, тобто 80 відсотків— це нутрітивна їжа, 20 — для задоволення. В кожному прийомі їжі — обов’язково овочі або фрукти.

У якості термічної обробки використовуємо запікання, тушкування або приготування на пару. Смаження дуже рідко.

Я не готую часто складні страви. Чим простіше їжа та спосіб приготування, тим більше користі вона несе організму.

 — Що ви як дієтолог прагнете донести людям?

—  Я хочу, щоб люди замислилися над тим, що вони їдять, і прагну навчити оточуючих піклуватися про себе. Бо від того, як людина ставиться до свого здоров’я сьогодні, залежить її майбутнє.  Здорове харчування  — це молодість, краса, продуктивність, ясний розум і гарне самопочуття.  Тому більшості людей потрібно якомога раніше розібратися в своєму раціоні.

Окремо хочу виділити жінок, які бажають бути гарними та вкладають великі кошти у косметолога. Для того, щоб був тривалий ефект, потрібно дбати не лише про красу зовні, а ще й зсередини, тому якщо хочете у 50 виглядати на 35, додайте поради дієтолога.

— Чи не призводить перехід на харчування за рекомендаціями  цього фахівця до відчуття голоду, фізичного і морального дискомфорту? І чи не обтяжливо це для гаманця, особливо людей з низькими статками?

Головне у зниженні ваги — відсутність голоду. Якщо людина хоче їсти, раціон корегується. Я формую харчування індивідуально, по якому можна жити все життя: без відчуття голоду, марення їжею та особливо великих витрат. Збалансоване меню здатне забезпечити повноцінну життєдіяльність людини, яка працює, займається спортом чи несе якісь інші фізичні навантаження. Я не роблю жорстких обмежень, тому що вони є основною причиною зривів та додаткового набору ваги. Між тим, коливання ваги є стресом для організму і може призвести до проблем зі здоров’ям. Тому в питаннях стрункості краще звернутися до дієтолога.

— З чого ж складається пропонований вами збалансований раціон?

— До нього входять основні групи продуктів: овочі, фрукти, білкова продукція (тваринного і рослинного походження), цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозернові крупи, кисломолочні продукти.

Прописані до вживання й корисні жири: нерафіновані олії, насіння, горіхи, оливки і авокадо. Це фрукт, але він містить багато жирів.

Важливу роль у харчуванні  займає білкова їжа, оскільки білки є основними складовими нашої шкіри, м’язів, клітин імунітету, гормонів та ферментів.

Перехід на здорове харчування займає зазвичай два-три тижні. За цей час у людини змінюються смакові переваги, рецептори починають по-іншому сприймати смаки. Це повинно стати вашим новим способом життя.

— Дієтолог лише рахує калорії, чи й навчає основним принципам поєднання білків, жирів, кислот, крохмалів і вуглеводів?

— Я проти підрахунку калорій. Іноді можу порахувати на початку, але більшість моїх пацієнтів знижує вагу без підрахунку. Справа в тому, що коли людина концентрує увагу на калоріях, вона не думає про склад тарілки, лише про те, як не перевищити норму. Окрім того, це не зручно. Ви не будете постійно носити з собою ваги, щоб зважувати їжу, практично неможливо порахувати складні страви. Я навчаю людей жити без підрахунку калорій, за рахунок збалансованої тарілки.  

Щодо поєднання продуктів: здоровій людині можна вживати за один прийом їжі різні продукти. Повірте, для їх перетравлення в нашому організмі є достатньо ферментів. Єдине, коли не слід цього робити, це індивідуальні особливості людини.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

— Олю, актуальне на сьогодні питання — як правильно повернутися у форму після новорічних і різдвяних свят?

За статистикою значну частину ваги люди набирають саме під час новорічних свят. І більшість кілограмів залишається до наступного року. Таким чином, щороку вага людини зростає.

Велика кількість привабливої та смачної їжі, а також тривалість святкувань стають причиною не тільки зайвої ваги, а ще й загострень хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Тому варто вчасно зупинитися, якщо вже переїли, та почати віддавати перевагу здоровій їжі: овочам, фруктам, цільнозерновим продуктам.

Також я раджу пити більше чистої води — це допоможе швидше відновитися після важкої їжі.

Окрім того, корисно буде знайти фізичне навантаження для душі або хоча б просто почати гуляти на свіжому повітрі.

— Чи надаєте ви консультації?

— Так. Є формат консультацій. Первинна — найоб’ємніша. Я детально опитую історію ваги, оцінюю стан здоров’я, дивлюся аналізи та можу порекомендувати дообстеження, складаю схему харчування та надаю додаткові матеріали. Повторна — кожні два тижні.  Загалом необхідно від трьох до п’яти консультацій, щоб сформувати навик здорового харчування.  Такий формат підходить для дисциплінованих і мотивованих людей.

Інший варіант співпраці — індивідуальний місячний супровід. Людина щодня надсилає фотозвіт своїх прийомів їжі та отримує мої поради з приводу корекції. Це більше підходить пацієнтам із слабкою силою волі та тим, хто хоче бути зі мною на зв’язку і довести свій раціон до ідеалу швидко.

Крім того, у мене є своя сторінка в інстаграм, де я надаю корисні поради по здоров’ю.

https://www.instagram.com/dr_evdokimova_diet/

Зв’язатися зі мною можна і за номером телефону: 066-245-53-82.

— Якого найвагомішого результату було досягнуто у вашій практиці?

— Це втрата 15 кілограмів ваги за 9 місяців у однієї моєї пацієнтки. Але я роблю акцент не на зниженні ваги, а на безпечності, тривалості результату та користі для здоров’я.

— Якими б словами ви підсумували нашу розмову?

— В усьому світі дієтологія дуже розвинена. І в нашій країні поступово приходить розуміння того, що турбуватися про своє здоров’я треба до появи захворювань. Майбутнє за профілактикою. Все частіше до дієтолога звертаються люди, які хочуть прожити активне якісне життя, навчитися правильно харчуватися і передати здорові звички своїм дітям. Насправді 50 відсотків нашого здоров’я залежить від нас самих, а саме: від способу життя.

Не варто боятися слова «дієтолог» і асоціювати його з однією морквиною на сніданок, листком капусти — на обід, і стебельцем салату — на вечерю. Дієтолог — це той, хто не обмежує в харчуванні, а навчає свідомо підходити до свого раціону та знаходити гармонію з їжею й своїм тілом.

— Дякую вам за змістовну бесіду, яка, без сумніву, викличе зацікавленість у багатьох жителів нашої громади.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь