Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Обережно! Падіння!

Дата: 03.01.2023 09:01
Кількість переглядів: 106

         Фото без опису   

Понад 30 % усіх нещасних випадків при виконанні   професійних обов’язків викликані падіннями. Банальні з погляду повсякденного використання речі, як поверхня, геометрія робочого простору та взуття потребують постійного контролю.

 

   Падіння на робочому місці бувають 2 видів: падіння на одному рівні переміщення – спотикань про нерівності поверхні або геометрію проходу, прослизання підошви взуття в результаті недостатнього зчеплення з поверхнею;

падіння з поточної поверхні на інший рівень -  при падінні з сходів, як приставних, так і маршових, або при падінні з рівня виконання робіт на нижні поверхи.

 Обидва види цих виробничих травм можуть бути запобігти за допомогою організаційних і технічних заходів з охорони праці.

 Проведення не формальних вступних і первинних інструктажів з охорони праці, взаємодія із спеціалістами з охорони праці  повинні бути пріоритетними напрямками організації безпечного пересування працівників

 

 1. Усі розливи рідин і мокрі поверхні повинні негайно локалізуватися і забиратися. Найнебезпечнішими  є залишкова вологість поверхні, яка з одного боку не може бути ідентифікована візуально, а з іншого боку створює досить слизьку поверхню для падіння.

2. Усі пішохідні доріжки на території та у виробничому приміщенні повинні бути вільні. Будь-яка зміна геометрії звичного маршруту – це потенційна причина виробничої травми.

3. У разі, якщо потрібно доходити до предмета, який знаходиться на деякій висоті, необхідно використовувати безпечну драбину та дотримуватись правил її експлуатації, що встановлені в Правилах охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями. Заборонено використовувати для цієї мети стільці або столи, а тим більше випадкові поверхні і предмети.

4. При перенесенні вантажів необхідно переконатися, що  вантаж не ускладнює   оглядовість. Також занадто важкий вантаж може змінити центр  тяжіння і внаслідок цього значно збільшити шанси падіння.

5. Усі проходи, проїзди і доріжки повинні бути достатньо освітлені, а небезпечні місця на території та у приміщенні огороджені.

6. Завжди необхідно носити  міцне взуття, на неслизькій підошві. Не завжди можливо вплинути на стан поверхні, по якій йдемо, але є можливість вибирати те, що на ногах. Збільшення тертя між підошвою взуття і поверхнею, по якій ви переміщується значно знижує ризик ковзання, а значить травм.

 

   Для збереження життя та здоров’я працівника, який може впасти з висоти, виконуючи свою роботу, застосовують засоби колективного (огородження, захисні сітки, знаки безпеки, гарне освітлення тощо) та індивідуального захисту (запобіжні пояси; захисні каски; страхувальні канати; запобіжні верхолазні пристрої; уловлювачі з вертикальним канатом; верхолазне спорядження - ЗІЗ).

 Роботодавець повинен забезпечити працівників засобами індивідуального захисту відповідно до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018   № 1804 та інших галузевих нормативних актів.

   ЗІЗ повинні відповідати Технічному регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого Постановою КМУ від  21.08 2019  № 771.

 Працівники без ЗІЗ,  а також якщо вони знаходяться в забрудненому, несправному стані або з простроченими строками  періодичних випробувань до роботи не допускаються.

ЗНАКИ БЕЗПЕКИ

Застосовують відповідно до Технічного регламенту  знаків безпеки і захисту здоров'я працівників, затвердженого Постановою КМУ від 25.11.2009 р.  № 1262 (далі – Технічний регламент).

         Дія цього Технічного регламенту поширюється на знаки безпеки і захисту здоров'я працівників. Ці графічні символи, кольори, світлові або звукові сигнали, словесні або сигнали, подані за допомогою рук:
  • встановлюють заборону щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку;
  • дають вказівку щодо здійснення заходів безпеки і/або захисту здоров'я;
  • попереджають про наявність ризику чи небезпеки;
  • зобов'язують до виконання певних дій для забезпечення  безпеки  і/або  захисту  здоров'я   працівників на робочому місці.
            Кольори, що застосовуються на знаках небезпеки визначені у додатку 3 Технічного регламенту. 

         Попереджувальні знаки визначені у додатку 2 до Технічного регламенту

 

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь