Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Задля перспективи розвитку головного лікувального закладу краю

Дата: 02.11.2022 11:05
Кількість переглядів: 258

17 серпня минулого року Новоархангельську багатопрофільну лікарню очолив Віктор Павлович Лаврінчук. Його кандидатуру обрала конкурсна комісія селищної ради. У своїй конкурсній пропозиції головний акцент Віктор Павлович робив на вирішенні кадрового питання та збільшенні переліку медичних послуг населенню.

Минув рік. Зазвичай через такий проміжок часу прийнято звітувати про зроблене. Та й осіння пора обрана для підсумку діяльності не випадково — як відомо, курчат по осені рахують.

— Вікторе Павловичу, вам довелося бути керівником в нелегкий час. Та попри всі труднощі сьогодення очолюваний вами заклад продовжує функціонувати і надавати медичні послуги. Що із запланованого вдалося втілити в реальність?

 — Обираючись на посаду директора, я представив конкретний план дій, спрямованих на перспективний розвиток лікарні. Й сьогодні можу спокійно дивитися людям в очі, бо основні пункти цього плану мною виконані. Найголовніше, лише за пів року заклад поповнився одинадцятьма новими лікарями — досвідченими фахівцями і молодими талановитими докторами. Тепер у нас заповнені всі вакансії. До штату лікарні увійшли хірург-ендоскопіст, терапевт, ендокринолог, акушер-гінеколог, інфекціоніст, два стоматологи, фтізіатр, анестезіолог-реаніматолог, а також отоларинголог і невропатолог, які влаштувалися на роботу в ці дні.

Таким чином значно розширився спектр надання медичної допомоги населенню. А звертаються до нас жителі Новоархангельської, Підвисоцької, Надлацької громад, а також Тишківської та частини Бабанської громади.

Зарахування приїжджих лікарів на роботу стало можливим завдяки підтримці та зацікавленості у нових спеціалізованих кадрах Новоархангельського селищного голови Юрія Павловича Шамановського. Лікарі винаймають житло, яке оплачує лікарня. Прибулих фахівців  забезпечили усім необхідним для проживання та обігріву приміщень.

— Відомо, що одним із дієвих способів збереження лікарні є розширення пакетів медичних послуг — чим більше їх отримає заклад, тим ширший спектр медичної допомоги надасть населенню, відповідно отримає більше коштів від Національної служби здоров’я України. Скільки пакетів послуг підписано на сьогодні?

— Свого часу Національна служба здоров’я України надала Новоархангельській багатопрофільній лікарні десять пакетів послуг.

Нинішнього липня до них додався пакет №12, який передбачає надання пріоритетної послуги фіброгастроскопії. Відтепер особи, віком 50 років і старше, за наявності електронного направлення від сімейного лікаря, можуть пройти дане обстеження безкоштовно. Хоча вартує воно від 750 до 1400 гривень.

— Для отримання цього пакету необхідно, щоб лікарня мала відповідне медичне обладнання та спеціалізованих фахівців-лікарів.

— У нас є і новітній апарат, і чудовий спеціаліст, який на ньому працює.

Одним із пунктів моєї програми була купівля нового обладнання для обстеження внутрішніх органів людини і уточнення діагнозу. Завдяки підтримці селищного голови Юрія Павловича Шамановського, депутатів селищної ради і аграріїв придбання дороговартісного обладнання стало не мрією, а реальністю. Воно вже наявне у стінах лікарні і працює на жителів кількох громад.

За рік ми придбали сучасний фіброгастроскоп з відеофіксацією швейцарського виробництва. Монітор до нього виготовлений в Японії. Про таку медтехніку раніше можна було тільки мріяти. Придбане нове обладнання в Харкові, в ТОВ «МЕД-ЕКСІМ» за довоєнними цінами. Коштує апарат один мільйон гривень. Звичайно, такої суми одразу було не назбирати. Тож селищний голова надав гарантійного листа про поступову оплату фіброгастроскопа, і його було доставлено в лікарню. А незабаром і налаштовано на роботу.

Хірург-ендоскопіст Юрій Михайлович Євдокимов, з числа приїжджих лікарів, вже обстежив на новому апараті 200 хворих. Відмінна якість зображення дозволяє йому отримувати більш детальну та повну інформацію про обстежувані органи, і ставити точний діагноз. В тому, що люди на місці можуть пройти обстеження, яке зазвичай проводиться на рівні області, велика заслуга багатьох людей. В першу чергу — керівника громади.

Крім того, для закладу було придбано новий УЗД-апарат АLPINION  E—CUBB 8 південнокорейського виробництва, та всі необхідні доплери до нього. Кількість хворих, які пройшли обстеження на даному багатопрофільному апараті, перевищила тисячу осіб.

Для нового УЗД-апарату ми за власні кошти закупили внутрівагінальний датчик, який вартує 200 тисяч гривень.  

А апарат, який вивільнився з кабінету ультразвукового дослідження, зайняв своє чільне місце в кабінеті лікаря-ендокринолога Наталії Сергіївни Пахарєвої. За допомогою нього вона здійснює обстеження щитоподібної залози.

Зараз проводиться процедура тендерної закупівлі колоноскопа для обстеження кишківника. На придбання цього сучасного апарату Новоархангельська громада надала 550 тисяч гривень. Тишківська громада виділила 200 тисяч гривень для розрахунку за вже діючий фіброгастроскоп.

У планах — купівля лапароскопічної стійки. Це сучасний комплекс обладнання та інструментів для проведення хірургічних втручань на органах черевної порожнини і тазу з мінімальним пошкодженням тканин.

Варто перелічити й інші наші придбання. Так, на понад 100 тисяч гривень в лікарняну лабораторію придбали водяну баню, центрифугу, хімічні реактиви, витратні матеріали та інше. Було атестовано допоміжне обладнання і повірено вимірювальне. На черзі — купівля автоматичного біохімічного аналізатора та сучасного мікроскопа. Також фахівці лабораторії пройшли онлайн-курси в Міжнародній школі технічного законодавства і управління якістю. Все це зроблено для того, щоб лабораторія була акредитована згідно вимог ISO-15189.

— Сьогодні точаться розмови про скорочення у стінах лікарні. Що стало причиною такого непопулярного кроку?

З другого травня нинішнього року відбулася вимушена реорганізація неврологічного та терапевтичного відділень, а потім довелося з’єднати всі інші відділення. Відтепер в лікарні діють терапевтично-неврологічне, терапевтично-дитяче, хірургічно-гінекологічне, де є травматологічні та урологічні ліжка, реанімаційне з ліжками інтенсивної терапії, поліклінічне і діагностичне відділення. Їх очолюють кваліфіковані лікарі, фахові спеціалісти.

Та незважаючи на внутрішні структурні зміни хворим продовжує надаватися належна медична допомога. Зараз в лікарні функціонує 88 ліжок. Пацієнти, які потребують цілодобового нагляду, перебувають у відділеннях до закінчення курсу лікування. Тяжкохворі направляються в спеціалізовані відділення лікарень Умані та Кропивницького.

Дехто нарікає на закритті пологового відділення та приміщення, в якому знаходилося інфекційне відділення. Поясню: для того, щоб «роддом» працював, за вимогами Національної служби здоров’я України  потрібно 150 пологів на рік на одного лікаря, а також мати в штаті оперуючого акушер-гінеколога. Зараз на курсах молода лікарка Вікторія Ігорівна Осіпенко опановує проведення кольпоскопії та гістероскопії з відеофіксацією жіночих органів. Навчання здійснюється за рахунок лікарні.

Щодо інфекційного відділення. Воно знаходилося в окремій будівлі, яка опалювалася конвекторами. Споживання електроенергії складало 1000 кіловат у день, а це 30000 у місяць. Кошти на оплату такої кількості кіловат-годин відсутні. Щоб змонтувати в колишній «інфекції» водяне опалення потрібні 2-3 мільйона гривень і час.

А тепер розповім, чому довелося вдатися до з’єднання відділень, вивільнення працівників. Головна причина — брак грошей. Новоархангельська багатопрофільна лікарня — це комунальне некомерційне підприємство, яке діє за рахунок коштів, що надаються Національною службою здоров’я України. А виплачуються вони в недостатній кількості. На сьогоднішній день ми не доотримали від держави 4 мільйони гривень. Скажімо, на зарплату в місяць потрібно 2 мільйони 700 тисяч гривень, а НСЗ надає лише 1,5 мільйона. Попри те, що лікарі в звичному режимі обслуговують пацієнтів. До речі, за кількість електронних направлень ми займаємо 16 місце в Україні та четверте по Кіровоградській області.

Постійне недофінансування й змусило нас скорочуватися та заробляти на життя за рахунок платних послуг. До них належать медогляди та деякі інструментальні дослідження: лабораторні, УЗД-обстеження та фіброгастроскопія. 

Як я вже наголошував, ми обслуговуємо жителів Новоархангельської, Підвисоцької, Надлацької, Тишківської та частково Бабанської громад. Але виживаємо в основному за рахунок коштів, які надає Новоархагельська громада, та частково Тишківська громада. В минулому році рішенням сесії Новоархангельської селищної ради на заробітну плату працівникам лікарні було виділено 800 тисяч гривень.  За що ми вдячні селищному голові Юрію Павловичу Шамановському та депутатському корпусу.  

Я ніколи не замовчував складну ситуацію з заборгованістю і озвучував її на усіх рівнях,  стукав в усі двері. Задля вирішення питання належного фінансового забезпечення очолюваного мною закладу, виконання вимог законодавства у сфері оплати праці медичних та інших працівників, неодноразово звертався до посадовців різних рівнів. Цієї осені ми з Юрієм Павловичем Шамановським взяли участь у двох зустрічах. Перша відбулася на початку жовтня в місті Умань з міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком і головою комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування у Верховній Раді України Михайлом Радуцьким. Друга — нещодавно, в Кропивницькому, з заступником міністра охорони здоров’я Олексієм Яременком. На обох цих представницьких зібраннях ми виносили на обговорення насущні питання, пов’язані з недофінансуванням послуг охорони здоров’я.

— З огляду на важке фінансове становище лікарні неабияк доцільною є благодійна допомога.

— Так. Ми раді кожному прояву помочі з боку доброчинців й цінуємо все, що нам надходить. 19 серпня наш заклад отримав вагому гуманітарну допомогу від благодійної організації АДРА. Це 57 великих коробок з перев’язочним матеріалом та іншими медичними приналежностями, які використовують лікарі, зокрема хірурги, у професійній діяльності.

17 жовтня завдяки особистій ініціативі  селищного голови Юрія Павловича Шамановського та наполегливій роботі головного спеціаліста відділу економіки та інвестицій селищної ради Людмили Олександрівни Сидоренко,  лікарня отримала потужну благодійну допомогу від Національної агенції гуманітарної допомоги  ZDOROVI, у вигляді медичних засобів, інвентарю та обладнання. Її вартість складає 1 мільйон 249 тисяч гривень. Я та колектив дуже вдячні команді ZDOROVI за неоціненний внесок у справу збереження життя та здоров’я співвітчизників. Лікарі вже використовують доставлені ліки і медичні засоби у своїй роботі.

Взагалі, дякую всім, хто різним чином допомагає лікарні. Гуртом ми — сила, яка може здолати всі труднощі сьогодення.

— Вікторе Павловичу, відомо, що директор лікарні — це не тільки дипломований медичний працівник,  а й вмілий господарник. Над чим довелося працювати окрім організації лікувального процесу?

— Зміни відбулися в напрямку забезпечення хворих гарячим харчуванням та опаленням закладу. Вперше в діяльності лікарні були передані в оренду відповідним фахівцям лікарняна кухня та котельня, що дало позитивні результати. Люди, професіонали своєї справи, надають нам послуги, а ми їх оплачуємо. Це зручно та вигідно, оскільки на кухні відчутна економія електроенергії, в лікарняному буфеті розширився асортимент продукції, стаціонарні хворі отримують триразове гаряче харчування, а котельня працює не на дороговартісному вугіллі та дровах, а на покидьковому матеріалі — дров’яній щепі.

Відбувся і поетапний благоустрій лікарняної території. На обширному місці біля приймального відділення закладена велика клумба, навколо неї висаджено 30 півтораметрових туй, які надали Ольга Михайлівна і Микола Васильович Баліцькі.

Від в’їзду на територію лікарні в напрямку санпропускника прокладена пішохідна доріжка. Навколо закладу  вирізали аварійні дерева, установили нові лавочки, насадили саджанці павловнії.

За підтримки селищного голови Юрія Павловича Шамановського та начальника Новоархангельського РЕМ В’ячеслава Дмитровича Шевчука на території лікарні встановили нову ліхтарну лінію.

Задля вирішення безпеки лікарів, персоналу та пацієнтів на вході до приймального відділення, а також всередині будівлі змонтували відеокамери.

Частково замінили вікна в поліклінічному відділенні та інших приміщеннях. Облаштували санпропускник для інфекційних хворих з окремим входом. Тут знаходиться кабінет лікаря, який приймає пацієнтів з підозрою на вірусні інфекції.

Піддався ремонту і старий санпропускник. За сучасними мірками це приміщення облаштовує сім’я Шамановських. Ремонтні роботи проводяться і в терапевтичному відділенні. А в поліклінічному установлений великий плоский телевізор. У відеороликах, які демонструються протягом робочого дня, висвітлюється діяльність усіх відділень багатопрофільної лікарні, розповідається про лікарів. В недалекому майбутньому ознайомимо громадськість з благодійниками медичного закладу.

—  З усього видно, що Ви не зупиняєтеся у поступі вперед.

— При всебічній підтримці очільника громади Юрія Павловича Шамановського, депутатів Новоархангельської селищної ради, сільгоспвиробників я докладаю всіх зусиль, аби зберегти заклад на існуючому рівні акредитації, і не дати йому перетворитися на дільничну лікарню, з одним лише поліклінічним відділенням.

На жаль, не всі розуміють наскільки це важливо. Хоча на самому початку утворення трьох громад існувала домовленість про спільне фінансування єдиного медичного простору, в залежності від кількості населення. Частка громад виглядала таким чином: Новоархангельська селищна рада — 53 відсотка коштів, Підвисоцька громада — 29 і Надлацька громада — 18 відсотків коштів. Та як показало життя, утримання головного лікувального закладу нашого краю лягло на плечі лише Новоархангельської селищної ради.  

Тому хотілося, щоб депутатські корпуси Підвисоцької та Надлацької громад при формуванні бюджетів на 2023 рік врахували потреби Новоархангельської багатопрофільної лікарні. Так само рядові громадяни мають право бути присутніми на бюджетних сесіях і виносити дане питання на обговорення.

Говорю це тому, що мені болить душа за наш заклад, в якому спільними зусиллями зроблено стільки хорошого. Для мене вкрай важливо, щоб Новоархангельська багатопрофільна лікарня мала подальшу перспективу, розвивалась, оновлювалась і була тим місцем, де люди у сучасних комфортних умовах могли б отримувати кваліфіковану медичну допомогу.

Л. ВИШНЕВСЬКА,

головний спеціаліст відділу по зв’язках з громадськістю

Новоархангельської селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь