Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників

Дата: 28.10.2022 08:00
Кількість переглядів: 259

Шановні жителі громади!

Щорічно 28 жовтня в нашій країні відзначається День визволення України від німецько- фашистських загарбників. Це день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі території України.

В цьому році ми святкуємо 78 річницю цієї визначної події. В пам’яті народу вічно житиме спомин про одну з найбільш трагічних сторінок нашої історії — нацистську окупацію, яка кривавим смерчем пронеслася нашою країною і забрала десятки мільйонів життів. Це біль, який залишиться в серці кожного українця назавжди. І через десятиліття ми з вдячністю вшановуємо пам’ять воїнів діючої армії, партизанських з’єднань і підпільних угрупувань, які загинули за визволення України, віддаємо щиру данину поваги усім, хто постраждав від дій фашистських окупантів, уславлюємо тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога та відбудовував і піднімав зі згарищ українські міста і села.

Воєнні дії тривали на території нашої країни з 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. Упродовж цього періоду на українській землі були зосереджені головні сили вермахту. Тому саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму, в ході яких було розгромлено 607 гітлерівських дивізій.

Під час визволення України силами чотирьох Українських фронтів було проведено серію блискучих наступальних операцій. Завершилося вигнання нацистських орд повним витісненням угорських та німецьких військ із Закарпаття, яке відбулося в результаті здійснення Східно-Карпатської наступальної операції. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, а 28 жовтня діючі війська вийшли на сучасний кордон нашої держави.

За підрахунками істориків на території України, окупованій гітлерівцями, загинуло майже шість мільйонів громадян, понад два мільйони українців були вивезені на примусові роботи до Німеччини. В республіці цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств. Майже 10 мільйонів людей залишилися без даху над головою.

В ході запеклих боїв загинули смертю хоробрих майже три мільйони воїнів-визволителів.

Звільнивши Україну від ненависного ворога, Перший, Другий, Третій і Четвертий Українські фронти взяли участь у бойових діях у Європі. Сотні тисяч солдатів і офіцерів полягли під час визволення від фашистів територій Польщі, Чехословаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії, Югославії, Австрії. Українські війська пройшли в Європі героїчним бойовим шляхом, зробивши величезний внесок в остаточний розгром нацистської Німеччини. Подвиг захисників сорокових років завжди буде прикладом патріотизму та мужності, непохитної волі, взірцем самопожертви заради миру на землі. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у тому пеклі, ми зобов’язані всим, що маємо сьогодні.

На жаль, історія повторюється у часи нашого сьогодення. Майже через вісім десятиліть вкотре триває боротьба за незалежність України. Знову здригається від вибухів і горить рідна земля, гинуть мирні жителі та кращі сини і доньки країни, які у війні з російським агресором відстоюють віками відвойовану незалежну і соборну державу, не дають ворогу розтоптати і поставити Україну на коліна. І знову українцям доводиться платити неймовірно страшну ціну за право бути вільним народом.

Велика вдячність захисникам Другої світової війни і Героям сучасності, які багато разів дивились у очі смерті, втрачали бойових побратимів, однак мужньо боролись і борються за кожний клаптик української землі, долаючи потужний натиск ворога. Ми завжди будемо пишатися подвигом борців за свободу Вітчизни. Честь їм і слава!

А кожному жителю громади зичу щастя, міцного здоров’я, успіхів і процвітання! Нехай мир і добро ніколи не залишають нашу благословенну землю!

Слава Україні!

З повагою селищний голова Юрій Шамановський.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь