Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Ідентифікація тварин — обов’язкова норма сьогодення

Дата: 14.10.2022 09:20
Кількість переглядів: 339

Поширюється вона на юридичних і фізичних осіб, які займаються розведенням та утриманням тварин, проводять їх продаж, забій, утилізацію, надають послуги штучного осіменіння. Таким чином законодавство України приведене у відповідність до законодавства Європейського Союзу та створює систему постійного контролю за станом здоров’я великої рогатої худоби, свиней, коней, овець і кіз

Ідентифікація та реєстрація сільськогосподарських тварин є ефективним засобом виявлення, локалізації, контролю і (за можливості) ліквідації хвороб тварин, занесених на територію України, попередження обігу тварин, які захворіли на хворобу, або щодо яких є підозра про захворювання на таку хворобу.

Відповідно до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» велика рогата худоба, вівці та кози повинні бути ідентифіковані бирками протягом семи днів від моменту їх народження, ідентифікація свиней проводиться протягом 60 днів від народження або перед вибуттям з господарства. 

Обов’язковим є й проведення реєстрації даних про господарства, переміщення, забій, облік тварин у господарствах фізичних, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Внаслідок відкритої військової російської агресії проти України відбувається значне погіршення контролю за обліком та переміщенням тварин, зокрема через зменшення рівня їх ідентифікації та реєстрації. Це створює загрозу для харчової безпеки в країні.

Для виправлення даної ситуації Держпродспоживслужбою проведено низку заходів щодо відновлення рівня контролю за виконанням законодавства у сфері ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин.

Тому всі власники, які утримують сільськогосподарських тварин для отримання та реалізації певного виду продукції (молока або м’яса) тощо, зобов’язані гарантувати покупцям безпеку та якість своєї продукції. Задля цього вони повинні здійснити ідентифікацію та реєстрацію належних їм тварин. Це дає право власникам  реалізовувати молоко та м’ясо тварини, отримувати дозвіл на її переміщення, забій або продаж.

Слід зазначити, що суб’єкти господарювання, незалежно від організаційно-правової форми власності, які утримують велику рогату худобу, мають можливість отримати міжнародну фінансову підтримку за утримання від трьох до ста голів корів, в розмірі 5300 гривень за одну голову. 

Дія допомоги поширюється на утримувачів корів, які ідентифіковані та зареєстровані відповідно до чинного законодавства.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь