Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

660 річниця битви на Синіх Водах

Дата: 26.09.2022 13:21
Кількість переглядів: 316

У 2022 році виповнюється 660 років визначальної для українських земель битви на річці Сині Води, яка відбулася між військами Великого князівства Литовського на чолі з князем Ольгердом та об'єднаними ордами татарських ханів. Наслідком битви стало визволення українських земель від гніту Золотої Орди.

Створення Новоархангельської територіальної громади дало поштовх до впровадження кардинальних змін у системі надання якісних і доступних культурних послуг на місцевому рівні. І це вкрай важливо, адже культура створює можливості для молоді та активних жителів у громаді реалізовувати себе у сферах, відмінних від професійної діяльності.

Інноваційною практикою у Новоархангельській територіальній громаді  стало впровадження щорічного дитячого історико-культурного фестивалю «Сині Води Фест», метою якого є популяризація національної духовно-культурної спадщини на прикладі насиченої на події середньовічної історії українських земель і лицарської культури XIV- поч. XVст. та пробудження туристичного інтересу до Новоархангельської територіальної громади.

Пам’ять про битву надзвичайно актуалізована в сучасній Україні та почасти в Литві, битва та її герої стали персонажами науково-популярних та художніх книг, картин (дилогія В. Рутківського «Сині води», картина литовського художника Г. Казимірєнаса). У більшості сучасних українських науково-популярних праць, підручників та художніх творів подія зображена як «українське Куликове поле», визначальна віха в європейському  виборі українського історичного шляху.

У 2021 році жителі громади змогли стати учасниками реконструкції битви на Синіх Водах за участі спортивного клубу середньовічного бою «Айна Бера», які є учасниками топових фестивалів України. Також, гостей фестивалю здивували учасники театру вогню «Сварожичи», які з’явилися перед авдиторією на ходулях та в українських костюмах. Так як фестиваль дитячий, основні етапи заходу було спрямовано на учнівську молодь, а саме: Smart party «Історикум», креатив-майстерня, квест, козацькі розваги, розбиття піньяти. На завершення, учасники отримали виступ артиста театру пародій «Парадокс».

У 2022 році планувалося щорічне проведення дитячого історико-культурного фестивалю «Сині Води Фест», адже цей рік є ювілейним. Та вторгнення військ рф на територію суверенної України перекреслило всі події. Сьогодні всі зусилля жителів громади спрямовано на допомогу Збройним силам України та внутрішньо переміщеним особам. Кожен з нас працює на перемогу.

Не зважаючи на ці сумні події, ми не втрачаємо надії, що після звитяги наших воїнів ми продовжимо роботу над проектом, вшановуючи історичні подвиги як минулого, так і сьогодення.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь