A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Крилаті провісники миру доповнили сюжет муралу

Дата: 29.07.2022 08:16
Кількість переглядів: 331

28 липня, у День Хрещення Київської Русі – України, вперше відзначатиметься державне свято – День Української Державності. З нагоди свята у Новоархангельську завершено роботу над патріотичним муралом у центрі селищна, який було доповнено символічними художніми елементами.

 

Триває шостий  місяць запеклої боротьби. І на землі, і в небі ми не здаємо позицій. Кожен боронить свій фронт: військовий, волонтерський, гуманітарний. У кожного зараз своя зброя, і для декого ця зброя – мистецтво.

У цій війні вже не може виникати питання, чи є місце культурі. Адже ця війна і є боротьбою за нашу культуру. Це війна за українську самобутність, за те, чим займаємось, які життєві рішення ухвалюємо щодня, як вміємо активізуватись, солідаризуватись і протестувати, які пісні слухаємо та співаємо, які сюжети транслюємо з місцевих муралів.

На стінописі, першу частину якого було представлено у червні 2022 року,  з’явилися нові цікаві зображення, кожне з яких несе у собі важливий зміст.

          Лелеки, яких зображено на центральному плані малюнку, перш за все, уособлюють шанобливе ставлення до батьків, ніжність, прихильність до своїх дітей, початок нового життя і удачу. За задумом творців, птахи мають подарувати жителям громади надію, що незабаром війна закінчиться і все буде як і раніше – самі художники навіть почали називати їх вісниками миру. І в цьому є раціональне зерно – адже лелека, запевняють знавці птахів та їх звичок, ніколи не вибере небезпечне місце. Отже, на тій території, на якій вони будують гнізда, буде мир. Доповнив малюнок невеличкий арт-об’єкт у формі лелечого гнізда, який було розміщено на старому зрізі дерева.

          Також на малюнку можна побачити сосновий ліс, який є, певною мірою, візитівкою нашої громади. Ліс – це життя самої планети. Вабить вiн до себе в будь-яку пору року. А особливо у зенiтi літа, стомлені від тривалих походів, мандрiвники знаходять пiд його крилатими шатами притулок вiд спеки.От і в нашому лісі можна знайти цікавого персонажа.

               Новоархангельщина – край багатий на історичні події. У селі Торговиця у першу річницю Дня незалежності України встановлено пам'ятний знак І.Сірку, де викарбувані слова: "Протягом 1654-1679 рр. у Торговиці перебував кошовий отаман Запорізької Січі Іван Дмитрович Сірко". Також у 2002 році у цьому ж селі відкрили монумент «Козак-захисник Вітчизни» - це узагальнений образ українського лицаря, мужнього, благородного, безмежно відданого своїй землі. Тому і на нашому стінописі видніється мужній та витривалий чолов’яга. Цей козак є символом духовної сили народу, його незламності в боротьбі з ворогами та загарбниками, що весь час намагалися поставити народ на коліна.

Над проектом працювали Новоархангельчани: Олег та Андрій Дерев’янко, Анастасія Перехрест, за що Новоархангельська селищна рада та жителі громади висловлюють безмежну вдячність. Посильну допомогу у створенні муралу надали: селищний голова Юрій Шамановський та начальник відділу культури, туризму та культурної спадщини Євген Маховик.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь