A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Картина, народжена війною

Дата: 28.06.2022 11:25
Кількість переглядів: 407

Картина, народжена війною

У Новоархангельську задня сторона господарчих будівель селищної ради перетворилася із сірої стіни у яскравий патріотичний мурал.

 

Це перший масштабний патріотичний малюнок у нашій громаді. Створюючи його, митці намагалися передати свою любов та шану до рідної землі,  виводячи фарбами жовті колосся та зелені ниви. 

Над проектом працювали: Олег Дерев’янко – художник з смт. Новоархангельськ, який до речі, у 2021 році став переможцем у конкурсі зі створення ескізу герба Новоархангельської територіальної громади та був активним учасником дитячого історико-культурного фестивалю «Сині Води Фест», Анастасія Перехрест – студентка Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Валерія Гамалей – жителька Харкова, яка тимчасово проживає у нашій громаді та проявляє активну громадянську позицію. 

Ми поспілкувалися про задуми та процес створення муралу з його виконавцями. 

– Чому саме зараз? – запитали ми у головного координатора проекту Олега. 

– Бо я так відчуваю. Я хочу передати свої почуття через малюнок. Свою любов до України та рідної Новоархангельщини. Тим самим підняти настрій тим, хто постійно чує про невпинні обстріли, ракетні удари або смерть близьких людей. Я хочу, аби люди мали можливість звільнити думки хоч на хвилину, коли проходять центральною площею, і ще раз згадати про те, які ж наші українські землі красиві та могутні. 

– Особливу вагу ми приділили дівчині, - розповідає одна з мисткинь Анастасія. – Ми довго працювали над ескізом, адже хотіли передати не лише почуття дівчини, яка з болем вдивляється в українські ниви, а саме відобразити локальну ідентичність. Ми провели невеличке дослідження та дізналися, що на старовинних вишивках Кіровоградщини збереглася символіка ранніх землеробів, також поширеними були пишні різнобарвні рослинно-геометризовані орнаментальні мотиви з вазонами, квітами, листям, бутонами. Саме це ми перенесли на наш малюнок.

– Малюючи, ми відволіклися від життєвих проблем, сирен, війни і хоч трішки допомогли вашому ( а тепер трішки і нашому) селищустати красивішим, - додала Валерія.

Проект було втілено за підтримки Новоархангельського селищного голови Юрія Шамановського, начальника відділу культури та туризму Новоархангельської селищної ради Євгенія Маховика, головного спеціаліста відділу економіки та інвестицій Новоархангельської селищної ради Людмили Сидоренко.

Коли, здавалося б, проект підходив до завершення, усіма учасниками «мистецького фронту» разом з селищним головою Юрієм Шамановським було прийняте рішення  про продовження роботи, по закінченню проекту муралматиме зовсім новий зміст. Але про це ми розкажемо згодом.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь