Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

28 червня — День Конституції України

Дата: 28.06.2022 09:15
Кількість переглядів: 426

Шановні земляки і гості громади!

 Щиро вітаю вас з визначним державним святом — Днем Конституції України!

Рівно 26 років тому, 28 червня 1996 року, Верховна рада України ухвалила нову Конституцію нашої країни — першу в історії Незалежної України.

Прийняття Конституції утвердило суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Водночас з ухваленням Основного Закону в українському літописі почався новий етап розвитку демократії. Адже Конституція наголошує на абсолютній цінності людини, виступає гарантом її житті та здоров’я, честі та гідності, недоторканості та безпеки. Цим було закладено основу для розвитку України як демократичної, соціальної, правової держави. Не випадково міжнародне співтовариство визнало вітчизняну Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

28 червня є одним з наймолодших державних свят. Однак історія законодавчого процесу сягає початку 18 століття. Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика, опублікована ще 1710 року, стала однією з перших європейських конституцій Нового часу. Наші предки протягом століть виборювали свої права та свій Закон, які завжди були фундаментальною ознакою незалежності та державності.

Прийнята цього дня Конституція суверенної України втілила досягнення вітчизняної й світової конституційної науки та практики конституційного будівництва, викристалізувала національну ідею, відобразила волю та прагнення українського народу до власної національної державності. Глибина Основного українського Закону — в мудрості предків, у пам’яті століть, в утвердженні української нації.

Нехай же демократичні засади, що були закріплені цим надзвичайно важливим документом, будуть реаліями нашого складного сьогодення. Нехай Конституція забезпечує повноцінне життя і дає всім можливість гідно самореалізуватися.

На жаль, мирну працю українців перекреслило повномасштабне вторгнення російських військ. Воно принесло кровопролиття, розруху, спустошення. Чимало українців проявили патріотизм і люту ненависть до ворога, пішли добровольцями до війська, щоб зі зброєю в руках захищати свою країну, долучилися до лав територіальної оборони, активно зайнялися волонтерством. Нападник не очікував такої громадянської згуртованості. Адже з перших днів війни всіх нас об’єднує гнівний супротив: «Ми не здамося, не капітулюємо!»

З нагоди свята від усього серця бажаю вам міцного здоров’я та творчого натхнення, добробуту і затишку у ваших родинах, впевненості, сили, високих досягнень, успіхів у праці та нових звершень заради розбудови України як успішної правової держави.

Нехай цього урочистого дня повсюди панує світлий настрій, міцніє почуття гордості за свою країну. Будьмо разом у процесі побудови демократичного громадянського суспільства!

Слава Україні!

З повагою селищний голова Юрій Шамановський.

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь