Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Випускна пора. Свято музики і розставання

Дата: 24.06.2022 17:40
Кількість переглядів: 443

 

Випускна пора

Свято музики і розставання

Нещодавно в стінах Новоархангельської школи естетичного виховання відбулося випускне свято, сповнене радісних, позитивних емоцій і високих почуттів. Висловлюючись мовою музикантів воно було камерним, домашнім. В залі знаходилися батьки, рідні, викладачі випускників. А вони, гарні, схвильовані, зніяковілі від загальної уваги, зайняли свої почесні місця на сцені.

       Нинішнього року зі стін музичної школи випустилося вісім учнів. Разом з ними — учениця сьомого класу Юлія Ризун, яка виявила бажання продовжити навчання в Уманському музичному коледжі. Про кожного з випускників  директор закладу Олена Миколаївна Нікітенко розповіла з особливою теплотою та любов’ю.  

     Ярослав Жук — добрий, веселий хлопець. Він із задоволенням грає на баяні, радуючи всіх чарівними звуками музики. Активний учасник ансамблю баяністів «Гармонія», який неодноразово займав   призові місця на регіональних, обласних, Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях-конкурсах. Разом з цим колективом Ярослав виступав на різних концертах-лекціях та інших заходах школи і селища.

       Юлія Рпизун — красуня і прекрасний сольний виконавець. Вона активна учасниця церковного дитячого хору, вокального ансамблю «Яснозір’я», була учасницею аматорського народного хорового колективу селищного Будинку культури «Дивоцвіт». Юля має глибоку душу, пише гарні, пронизливі вірші, які не залишають байдужими нікого.

       Артем Ігонов — відкритий, щирий та відповідальний хлопець. Він має тонку поетичну натуру, любить слухати класичну музику, піше вірші. Гарний сольний виконавець, учасник ансамблю гітаристів «Дивертисмент». І хоча цей колектив новий, створений лише у цьому навчальному році, але вже встиг себе добре зарекомендувати і здобути для школи призові місця на Всеукраїнському та Міжнародному конкурсах.

     Владислав Дорошенко — завжди відвертий, впевнений в собі, з почуттям гумору та невеличким внутрішнім протестом. Завдяки оксамитовому тембру, який сформувався на уроках вокалу, проявив гарні здібності декламатора. Вміє точно та лаконічно сформулювати свою думку. Вільно тримається на сцені.

      Каріна Глущенко — унікальна, скромна, привітна, весела дівчина. Була учасницею фортепіанного ансамблю. Неодноразово ставала переможницею шкільних, регіональних та Всеукраїнських фестивалів і конкурсів. Проявила себе як гарний акомпаніатор в класі духових інструментів. Має надзвичайний талант — абсолютний слух.

     Віра Сліпоконь — добросовісна, відповідальна та дуже талановита. Активна учасниця всіх шкільних заходів. Її виступів завжди з нетерпінням чекали на кожному концерті, адже домра — унікальний інструмент для нашої місцевості, й Віра зуміла розкрити красу її звучання та заворожити глибиною тремоло. Дівчина — активна учасниця ансамблю народної музики «Джерельце», неодноразова переможниця конкурсів різних рівнів.

       Таня Матвієнко — соловейко нашого краю, гордість школи. Вона — переможниця регіональних, обласних, Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів-конкурсів. Найактивніша учасниця вокального відділу, за кількістю виступів є рекордсменкою. Також Таня виступає у складі аматорського народного хорового колективу «Дивоцвіт», церковного дитячого хору, вокального ансамблю «Яснозір’я», вокально-інструментального ансамблю «Зорі Синюхи», грає на клавішних та співає у вокально-інструментальному ансамблі Новоархангельського будинку культури №1. Вона не тільки професійно співає, а й грає на фортепіано.

       Анастасія Трофімова — витончена, інтелігентна, відповідальна, ерудована, талановита дівчина. Була учасницею фортепіанного ансамблю баяністів «Гармонія», неодноразово ставала переможницею конкурсів та фестивалів різних рівнів, як сольний виконавець, так і у складі ансамблів. У третьому класі Настя дала свій сольний концерт у стінах школи.

       Дарина Юрченко — розумна, обдарована, яскрава. Вона талановита в усьому. Виступала у складі фортепіанного ансамблю, освоїла гру на металофоні, а пізніше — на цимбалах. Грала у складі ансамблю народної музики «Джерельце», вчилася азам вокалу у складі вокального ансамблю «Яснозір’я». У всіх ансамблях Дарина проявила себе з якнайкращого боку. Неодноразово ставала переможницею конкурсів та фестивалів як сольний виконавець, так і у складі ансамблів. Також є постійною учасницею церковного дитячого хору, аматорського народного хорового колективу «Дивоцвіт».

      Під час дійства було багато посмішок, поздоровлень, гарних напутніх слів і квітів. Урочистий випускний вечір відкрив ансамбль скрипалів «Натхнення» (викладач Тамара Михайлівна Левінцова, концертмейстер Олена Іванівна Болтнєва). Колектив задав тон усім подальшим виступам, продемонструвавши високий рівень виконавської майстерності, вкотре підтвердивши незаперечну істину — в Новоархангельській мистецькій школі діти дійсно отримують фундаментальні знання з фаху та групових дисциплін, і підкорюють недосяжні вершини.  

      З вітальними словами до випускників та їх батьків звернулися: директор Олена Миколаївна Нікітенко, яка є викладачем двох випускниць, начальник відділу культури, туризму та культурної спадщини селищної ради Євгеній Володимирович Маховик, викладач, завідувачка вокальним та теоретичним відділом Ніна Володимирівна Голубенко. Євгеній Володимирович вручив подяки відділу культури Тані Матвієнко, Дарині Юрченко та Юлії Ризун за участь у аматорському народному хорі «Дивоцвіт» селищного Будинку культури.

     Від імені батьків вдячність колективу школи винесла мама випускниці Наталія Леонтіївна Сліпоконь. Від випускників теплі слова подяки викладачам, які дарували дітям частинку своєї душі, передавали всю свою майстерність  і знання, висловила Дарина Юрченко.

          Свято супроводжувалося цілою низкою концертних номерів, які підготували учні музичної школи для викладачів, директора закладу, батьків, бабусів і дідусів. Свої таланти продемонстрували музиканти і співаки. Глядачі отримали справжню насолоду від виступів вокального ансамблю «Яснозір’я» (викладач Ніна Володимирівна Голубенко), ансамблю гітаристів «Дивертисмент» (викладач Тетяна Григорівна Макогон), ансамблю баяністів «Гармонія» (викладачі Наталія Леонідівна Мельниченко та Світлана Петрівна Дащенко). Родзинкою свята став дует викладачів фортепіанного відділу Галини Леонідівни Качури і Олени Миколаївни Нікітенко, які натхненно виконали «Мелодію» Мирослава Скорика, присвятивши виступ усім випускникам.  

    Окремий номер у виконанні вокального ансамблю «Барви» (викладач Ніна Володимирівна Голубенко, концертмейстер Олена Іванівна Болтнєва) був присвячений «бійцям невидимого фронту» — Людмилі Іванівні Федоровій, Олександру Івановичу Трофімову, Миколі Андрійовичу Козленку, Марії Іванівні Федоровій, які першими зустрічали відвідувачів у стінах школи, забезпечували тепло, затишок та чистоту, піклувалися про гарне звучання музичних інструментів, заспокоювали учнів перед виступами та після концертів. Слід відмітити, що учасниці ансамблю «Барви» Таня Баланівська, Аня Федорова, Аня Бондаренко, Таня Качур вразили всіх божественним співом. Незважаючи на зовсім юний вік цей квартет вже сьогодні є колективом професійного рівня, який здатен прикрасити будь-яку сцену.

       І, звичайно, усі з нетерпінням чекали творчих звітів випускників, перебуваючи в передчутті зустрічі з прекрасним. В музичній школі вони провчилися: хто шість, а хто довгих вісім років. Це були роки наполегливої праці, успіхів, поразок, але більше — перемог.  

      Першою виступила Каріна Глущенко (фортепіано, клас викладача Світлани В’ячеславівни Ротарян), яка чудово виконала «Танго» Б. Зірковича.

За нею на сцену вийшов Артем Ігонов (клас викладача Тетяни Григорівни Макогон). Вправно тримаючи в руках гітару, він майстерно виконав варіації на тему української народної пісні «Ти ж мене підманула».

   Глядачі оплесками зустріли наступного виконавця — Владислава Дорошенка (сольний спів, клас викладача Ніни Володимирівни Голубенко, концертмейстер Олена Іванівна Болтнєва). У виконанні Владислава прозвучала «Пісня про друга» композитора Андрія Петрова на слова Григорія Поженяна. Цій пісні ні багато ні мало — 60 років. Говориться в ній про дружбу, гідність і честь. Відрадно, що сучасна молодь сповідує такі моральні людські цінності й обирає для свого репертуару твори, що несуть в собі високу духовність. Виступ Владислава розчулив багатьох до сліз.

    А далі зазвучала чарівна музика Фредеріка Шопена. Це улюблений композитор Анастасії Трофімової (клас викладача Олени Миколаївни Нікітенко). Настя неабияка вдумлива, не по роках серйозна, і обдарована від Бога виконавиця. Вона розуміє глибинний зміст музичного твору й передає це розуміння глядачам. Чимало хто на випуску спіймав себе на думці, що із задоволенням побував би на сольному концерті Насті у великому концертному залі.

    Святкову сцену прикрасила своєю присутністю чарівна Юлія Ризун. Вона та Богдан Толочко були ведучими урочистого заходу. Юля, яка займалася співом у класі викладача Ніни Володимирівни Голубенко, виконала пісню із репертуару гурту «Один в каное» «Пообіцяй мені». На гітарі їй акомпанував Євгеній Володимирович Маховик. Це був блискучий дует. Ніжний, красивий спів Юлі пронизував до самої глибини душі.

     Добре володіння усім відомим інструментом — баяном, продемонстрував гарний і водночас скромний хлопець Ярослав Жук (клас викладача Наталії Леонідівни Мельниченко). Ярослав виконав «Старий вальс» Василя Єлецького. Солодкі звуки музики заполонили прикрашену залу, викликавши щире захоплення глядачів.

       І ось на сцені ще один дует — Віра Сліпоконь і її викладач Тетяна Григорівна Макогон. У їхньому виконанні прозвучав твір Платона Майбороди «Рідна мати моя», що належить до національного пісенного надбання. Віра — справжній віртуоз, в її руках по-сучасному звучить такий малопопулярний інструмент, як домра. Найвищої майстерності ця сором’язлива, привітна дівчина досягла не лише тому, що має вроджений талант, а й завдяки щоденній копіткій праці. 

      Потужною, сильною, темпераментною грою зачарувала Дарина Юрченко (клас викладача Олени Миколаївни Нікітенко). Вона виконала на фортепіано фрагмент музики із кінофільму «Пірати Карибського моря» композитора Клауса Бадельта, повністю передавши весь динамізм даного твору, що свідчить про високий рівень виконавської майстерності. Це було просто суперово!

Справжньою зіркою на пісенному небосхилі нашого краю є Таня Матвієнко. Дівчина успішно виступає як сольно, так і в дуетах, і ансамблях. Її надзвичайно гарний голос ллється подібно дзвінкому чистому струмочку. Тетянці підвладне все — українська народна пісня, твори сучасних молодих композиторів. Глядачі завжди з нетерпінням чекають виступів дівчини під час концертів, адже її слухати не переслухати. 

       Після того, як випускники продемонстрували майстерне володіння інструментами і вокалом, якому вони навчилися в мистецькій школі, директор Олена Миколаївна Нікітенко вручила їм свідоцтва про закінчення закладу. Віра Сліпоконь, Настя Трофімова та Дарина Юрченко крім свідоцтв отримали ще й похвальні грамоти, Юлія Ризун — академічну довідку. Разом з цим першим в житті документом три випускниці отримали дипломи за перемогу у шкільному конкурсі по сольфеджіо. Перше місце в нинішньому році не присуджувалося. Віра Сліпоконь і Таня Матвієнко отримали дипломи третього ступеня, Дарина Юрченко — другого ступеня.

    Начальник відділу культури, туризму та культурної спадщини Євгеній Володимирович Маховик подарував усім випускницям квіти.

   Завершальним акордом святкового дійства став виступ зразкового ансамблю народної музики «Джерельце» під керівництвом Володимира Васильовича Короленка, який є яскравою творчою особистістю. Ансамбль на високому емоційному піднесенні виконав дві відомі музичні композиції: «Самотній пастух» Джеймса Ласта та «Лібертанго» Астора Пяццоли, зірвавши шквал аплодисментів і вигуки «Браво»! В обох випадках це був переклад для інструментального ансамблю Володимира Короленка — відомого в Україні та за її межами, і такого ж талановитого як і батько, музиканта.

Далі всі в піднесеному настрої сфотографувалися напам’ять на ганку музичної школи.

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь