A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Мітинг-реквієм

Дата: 22.06.2022 16:24
Кількість переглядів: 318

«Світлий час надій, терзань і звершень вогнем позначив сорок перший…»

22 червня — вікопомна дата в житті нашого народу. Цього дня 81 рік тому мирну працю українців перекреслило страшне слово «війна», яку віроломно розпочала фашистська Німеччина. Той недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи.

З нагоди вшанування пам’яті всіх полеглих в боях, закатованих у фашистській неволі, померлих у тилу від голоду та поневірянь, в парку селища, біля пам’ятника загиблим воїнам в роки Другої світової війни відбувся мітинг-реквієм «Хвилина мовчання — пекуча й терпка». В заході взяли участь Новоархангельський селищний голова Юрій Павлович Шамановський, заступник селищного голови Микола Дмитрович Бурдига, начальник відділу культури, молоді та спорту селищної ради Євгеній Володимирович Маховик, начальник третього відділу Голованівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, підполковник Андрій Григорович Іващенко.

До підніжжя пам’ятника були покладені квіти: від усіх присутніх, дітей, внуків, правнуків. Учасники зібрання схилили голови у скорботній хвилині мовчання, подумки повертаючись до пекельних подій минувшини.

Слово було надане Новоархангельському селищному голові Юрію Павловичу Шамановському. У своєму виступі він зазначив: «Українці в лавах діючої армії брали участь у розгромі нацизму на всіх фронтах. За даними істориків, прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять 8-10 мільйонів осіб. Усім відомі злочини нацистів на нашій землі — Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл. Таким є український вимір Перемоги.

Сьогодні вже мало залишилося серед живих тих, хто зі зброєю в руках захищав у той буремний час нашу країну. Та ніхто не забутий, і ніщо не забуте. Спомин про всіх синів і дочок матері-Вітчизни, які стали жертвами гітлерівського фашизму, про ратний подвиг українського народу, передаватиметься з покоління в покоління, а 22 червня назавжди стало для нас Днем Великої Скорботи. Ми закріпили цю пам’ятну дату в наших серцях, вона є в нашому національному календарі.

Нині, потерпаючи від кривавої російської агресії, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Українці знову зі зброєю в руках самовіддано захищають свою країну, її свободу та незалежність, власний демократичний вибір, світле майбутнє. Ми сильний і вільний народ,  і ніхто не здатний поставити нас на коліна».

 В пам’яті співвітчизників солдати-визволителі вічно живі. Вдячні нащадки запалили свічку пам’яті, щоб душам загиблих було спокійно і тепло від цього священного вогню.

Настоятель Свято Володимирівського храму, митрофорний протоієрей Ілля Сович провів панахиду за усіма загиблими в роки Другої світової війни, в ході антитерористичної операції та відкритого російського нападу.

Мітинг-реквієм «Хвилина мовчання — пекуча й терпка» підготували працівники селищного Будинку культури Василь Іванович Ільченко, Володимир Володимирович Чернега, учасниці театру малих форм «Заклик» Ілона Гребенюк і Ауріка Сінючкова.

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь