Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Дата: 22.06.2022 10:31
Кількість переглядів: 287

Щороку 22 червня наш народ вшановує світлу пам'ять мільйонів українців, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю. Це була найстрашніша і найжорстокіша в історії людства війна.

Через велетенський швидкоплин десятиліть прориваються до нас спогади-миттєвості про неї. 22-ге червня 1941 року, четверта година ранку. Одна мить — і шквал крові, болю та смерті. Мирне життя людей перекреслило страшне слово «війна». Затамувавши подих, слухали вони урядове повідомлення про напад фашистської Німеччини.

Українці в лавах діючої армії брали участь у розгромі нацизму на всіх фронтах. За даними істориків, прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять 8-10 мільйонів осіб, загальні демографічні — понад 13 мільйонів. За кілька місяців бойових дій територія України була повністю завойована. Мільйони людей опинилися в окупації, прийнявши на себе весь тягар лихоліття.

Усім відомі злочини нацистів на нашій землі — Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл. У зруйнованих війною містах, містечках і селах залишалися матері, дружини з дітьми. На них чекали тяжкі випробування повоєнних років. Таким є український вимір Перемоги.

Сьогодні вже мало залишилося серед живих тих, хто зі зброєю в руках захищав у той буремний час нашу країну. З кожним роком їх невблаганно стає все менше і менше.  Та ніхто не забутий, і ніщо не забуте. Всі, хто здобував Перемогу, хто загинув на полях битв, кого нацисти замучили в концентраційних таборах, хто непосильно трудився в тилу, навічно зостануться у вдячній пам’яті нащадків. Спомин про всіх синів і дочок матері-Вітчизни, які стали жертвами гітлерівського фашизму, про ратний подвиг українського народу, передаватиметься з покоління в покоління, а 22 червня назавжди стало для нас Днем Великої Скорботи. Ми закріпили цю пам’ятну дату в наших серцях, вона є в нашому національному календарі.

Нині, потерпаючи від кривавої російської агресії, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Українці знову зі зброєю в руках самовіддано захищають свою країну, її свободу та незалежність, власний демократичний вибір, світле майбутнє. Ми сильний і вільний народ,  і ніхто не здатний поставити нас на коліна. І як у ті далекі червневі дні всі вірили, що ворог буде розбитий, так і зараз ми впевнені, що перемога буде за нами. Адже попри всі труднощі та негаразди ми навчилися любити. Любити життя, а не смерть, ненависть і агресію. Тому ми виграли тоді. Тому переможемо зараз!

Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!

Все буде Україна! Слава Україні!

З повагою селищний голова Юрій Шамановський.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь