A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

ЩЕ РАЗ ПРО АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ

Дата: 22.06.2022 10:29
Кількість переглядів: 177

Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней в Україні продовжує залишатися складною, 19 червня 2022 року в Кіровоградській області, Кропивницькому районі, селі Івано-Благодатне в приватному секторі було зафіксовано спалах даної хвороби.

Африканська чума свиней – висококонтагіозне вірусне захворювання свиней, перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно. Джерелом інфекції є хворі і перехворілі свині, заражені вірусом корми, кліщі, а також дикі кабани. Механічно вірус може переноситись на взутті, колесах автотранспорту, комахами, гризунами.

Захворювання дуже швидко передається від хворих до здорових свиней. При цьому в тварини підвищується температура тіла до 40,5-42,0ºС, вона відмовляється від корму, заривається в підстилку, з’являється діарея, закреп, крововиливи на шкірі (вуха, живіт, підщелеповий простір). Смертність становить 98-100%.

Не дивлячись на те, що вірус не завдає шкоди людині, він наносить великий економічний збиток для господарств так як уражені тварини не піддаються лікуванню і немає специфічної імунопрофілактики.

На господарство, де виникло захворювання, накладається карантин, всіх свиней знищують безкровним методом. Трупи вбитих та загиблих свиней, залишки кормів, дерев’яний матеріал, інвентар спалюють. На території  неблагополучного пункту проводиться вилучення та знищення свиней, які утримуються в господарствах усіх форм власності. Забороняється переміщення свиней, вивезення зерна та інших кормів з неблагополучного пункту, торгівля свининою та іншими продуктами свинарства на ринках.

Карантин знімається через 40 днів після проведення всіх оздоровчих заходів, а розводити свиней в даному господарстві дозволяється тільки через 6 місяців.

Небезпека виникнення цього захворювання полягає в тому, що вірус швидко поширюється, стійкий до широкого діапазону температур. В м??ясі від хворих тварин зберігається до 150 днів, в копченій шинці - до 5 місяців.

Власникам свиней та керівникам свиногосподарств для збереження свого поголів’я, недопущення виникнення захворювання і загибелі свиней необхідно постійно виконувати такі заходи біобезпеки:

 

1. Забезпечити роботу свиногосподарств в «закритому режимі»;

2. Не купувати м’ясо на стихійних ринках, тим більше таке, що не пройшло ветеринарно-санітарної експертизи, вимагайте у продавця пред’явлення ветеринарної довідки;

3. Обов’язково проводити карантинування свиней під контролем ветспеціаліста при будь-якому міжгосподарському переміщенні;

4. Не допускати контакту свиней з іншими тваринами;

5. Забезпечити безвигульне утримування свиней;

6. Виключити використання кормів тваринного походження для годівлі свиней;

7. Купувати свиней, малих поросят необхідно тільки на спеціальних базарах, де ведеться контроль ветеринарною службою, тому що найбільша загроза виникнення чуми може бути через стихійні ринки;

8. Обов’язково ідентифікувати свинопоголів’я;

9. Проводити обов’язкову вакцинацію свиней, незалежно від віку, проти класичної чуми свиней;

10. Забороняється подвірний забій свиней для реалізації.

В разі виникнення підозри на захворювання або загибелі свиней (як диких, так і домашніх) терміново повідомляти державну службу ветеринарної медицини за телефонами: 0677406021, 0978722550.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь