Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Музика, що відлунює в серці

Дата: 13.06.2022 15:03
Кількість переглядів: 412

Нинішній червень подарував жителям і гостям Новоархангельська незабутню зустріч, яка відбулася в обіймах теплого літнього вечора. В парку селища виступив з неймовірно потужною і динамічною програмою фольклорний гурт «Святовид», який є частиною Заслуженого академічного Зразкового показового оркестру Збройних Сил України (начальник Ігор Биковський). І хоча основною метою митців було підняття патріотичного настрою співвітчизників, під час концерту прозвучало багато народних українських пісень, запальних мелодій, що не давали всидіти на місці, й наскрізь пронизувала душевна лірика. Це було вражаюче, віртуозно, зверхемоційно і приголомшливо!

Ансамбль народної музики «Святовид» — один із провідних музичних колективів України, знаний як в нашій країні, так і за її межами. У його репертуарі — народна вокальна та інструментальна музика різних регіонів України, Східної та Центральної Європи. З 1992 року колектив є складовою оркестру ЗСУ та бере активну участь у різноманітних культурних заходах: камерних і гранд-концертах, міжнародних фестивалях та конкурсах. «Святовид» успішно концертує як в Україні, так і за її межами: в Австрії, Іспанії, Нідерландах, Норвегії, Німеччині, Польщі, Угорщині, Франції, Швеції, Японії. А нещодавно вперше побував у Новоархангельську.

Відрадно, що учасником гурту є наш земляк Роман Солук. Багато хто знає його з дитинства, і особисто знайомий з сім’єю Солуків. Батько Романа — Степан Іванович Солук був керівником народного вокально-інструментального ансамблю «Зорі Синюхи», а мама — Світлана Іванівна Солук — солісткою колективу (зараз знаходиться на заслуженому відпочинку). Вона прийшла на концерт разом із старшим сином Сергієм і колишніми працівниками районного Будинку культури, за лаштунками якого виріс Роман.

Свого часу подружжя Солуків зробило свій достойний внесок у надбання культури нашого краю. І сьогодні справу батьків продовжує їх син Роман, тільки вже на вищому рівні. Гастролюючи країною та світом, він несе в маси наше головне мистецьке надбання — українську народну пісню.

Артистів тепло привітав Новоархангельський селищний голова Юрій Павлович Шамановський. Він зазначив: «Вітчизняні митці завжди відгукувалися на всі історичні виклики України. Вони спрямовують свій талант, дарований Богом дар на підтримку суспільства, підняття бойового духу нації.

Багато сольних співаків, гуртів, музикантів не залишилися осторонь війни і займаються тим, що вміють робити найкраще. Артисти гастролюють країною, підтримуючи незламний дух військовослужбовців та народу України. Їх пісні відображають нинішню ситуацію, сповнені патріотизму та ненависті до ворога».

А далі відбулося дивовижне дійство. Це був синтез високопрофесійної музики і співу, довершене звучання музичних інструментів і людських голосів. Мов швидкоплинна ріка одна за одною линули пісні та мелодії. Під час концерту прозвучали відомі пісні Святослава Вакарчука, в тому числі його нова композиція «Місто Марії», присвячена захисникам Маріуполя. Також лунали: «Запорізький марш», «Гей, степами», «Біля тополі», «Ой, там у Львові», «Енеїда», «Тиха вода», «Смерека», «Била мене мати», «Чорна гора», «Розпрягайте хлопці коні». Й звичайно, глядачі почули популярну нині пісню «Байрактар», яка нещодавно з’явилася в репертуарі ансамблю.  

Кожен артист колективу є яскравою творчою особистістю. Публіка отримала справжню естетичну насолоду від співу солістів — народних артистів України штаб-сержанта Галини Довбецької та солдата Ігоря Левенця. Запалювали всіх своєю енергією та драйвом солісти Даніїл Клягін і Світлана Чередніченко. Надзвичайно рухлива й пластична, вона є окрасою ансамблю. У виконанні співачки прозвучали дві авторські пісні «Чорнобаївка» та «Бійся, враже». Чарівно звучали скрипки в руках майстер-сержанта Віктора Ульянченка та штаб-сержанта Олександра Мордюка. Давали жару контрабас і баян, якими майстерно володіють молодший сержант Ігор Підпиригора та старший солдат Роман Шевчук. Ритмічні звуки на ударному інструменті під назвою  кохан видавав наймолодший учасник ансамблю, старший солдат Олександр Павленко.

 Глядачі із задоволенням почули дві інструментальні композиції. В першій, що має назву «Буковинська весільна», неабияк високий рівень володіння цимбалами продемонстрував Ігор Ровенко. Під час другої — жартівливої композиції «Український жайвір» супер-соло на телинці та сопілці виконав Роман Солук. Це була виконавська майстерність найвищого класу, адже Роман грав у якомусь незбагненно шаленому темпі.

Все, що відбувалося на умовній сцені, настільки захопило присутніх, що вони підтанцьовували і гаряче нагороджували артистів довготривалими оплесками. Водночас усі бажаючі робили благодійні внески на підтримку Збройних Сил України.

Час, відведений на виступи, збіг швидко й непомітно. В кінці концерту всі разом виконали Державний Гімн України і заспівали відому патріотичну пісню «Ой, у лузі червона калина».  

Селищний голова Юрій Павлович Шамановський і начальник відділу культури, молоді та спорту Євгеній Володимирович Маховик щиро подякували учасникам гурту «Святовид» за чудовий і феєричний виступ, та вручили солісткам Галині Довбецькій і Світлані Чередніченко гарні букети троянд.

Загальна піднесена атмосфера захопила публіку надовго, тож багато кому того вечора не хотілося одразу розходитися додому. Люди підходили до артистів, дякували за подароване високе мистецтво та за той творчий внесок, який вони вносять у нашу спільну перемогу. І чимало присутніх жали з вдячністю руку Роману Солуку, відчуваючи почуття гордості за свого талановитого земляка.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь