Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Джаз від юних музикантів

Дата: 02.06.2022 15:31
Кількість переглядів: 303

Першого червня з вікон Новоархангельської школи естетичного виховання линули запальні джазові ритми. Цього святкового дня тут відбулася чудова лекція-концерт «Джазові мелодії-2022».

Відкрив захід ансамбль народних інструментів «Джерельце» під керівництвом Володимира Васильовича Короленка. Й треба було чути, як прекрасно звучать джазові мелодії у виконанні народних інструментів. Взагалі джазова тема виникла на відділі народних та оркестрових інструментів, де працюють викладачі Наталія Леонідівна Мельниченко і Світлана Петрівна Дащенко. Вони обидві є керівниками ансамблю баяністів «Гармонія» і залюбки дають дітям можливість розкрити нові грані свого таланту під час виконання сучасних і джазових творів. А з огляду на нинішні події розумієш всю відповідність даного заходу сучасній ситуації в Україні. Адже джаз — це музика свободи, музика вільної людини.

Ведучими лекції-концерту були Богдан Голубенко та Анна Федорова.

Вони занурили слухачів в історію цього музичного напрямку. Джаз виник в США. Його засновниками були нащадки чорних рабів, вивезених з Африки. Відірвані від рідної землі, розлучені з близькими, знемоглі від непосильної праці чорні невільники знаходили втіху в музиці.

Негри напрочуд музичні. Особливо тонке та витончене у них почуття ритму. У рідкісні години відпочинку вони співали, акомпануючи собі хлопками в долоні та ударами по порожніх ящиках чи бляшанках.

Після громадянської війни, що відбулася в Штатах у 1861-1865 роках, військові духові оркестри були розпущені, а музичний інвентар опинився в лавках перекупщиків. Чорношкірі американці розкуповували за безцінь труби, тромбони і кларнети, збиралися на дозвіллі групами і грали на втіху. Так виник джаз і перші джазові оркестри.

Джаз має декілька характерних рис, завдяки яким його не сплутаєш ні з чим. Головні з них — вивірений ритм і експромт, імпровізація — створення музики без підготовки.

Джаз популярний у багатьох країнах світу. Всюди є свої улюблені зірки. Але деякі імена стали справжньою міжнародною легендою. До них належать Дюк Еллінгтон, Чарлі Паркер, Бенії Гудмен, Діззі Гіллеспі, Глен Міллер, Елла Фіцджеральд, Едді Рознер, Бессі Смітті, Едді Келварт та багато інших.

Американський композитор, виходець з українських емігрантів Джордж Гершвін створив ряд творів, які привнесли джазові особливості у класичну музику. Він автор естрадних пісень, оперет, мюзиклів, музичних комедій, інструментальних п’єс і першої американської опери «Поргі та Бесс», яка здобула визнання у всьому світі. Його «Рапсодія в блюзових тонах» — це видатна пам’ятка ранньої джазової епохи.

На захід завітали діти і дорослі, в тому числі внутрішньо переміщені особи. Слід зазначити, що серед дітей, які приїхали з Харкова, Києва, Одеси, є такі,  які відвідують уроки в музичній школі. Публіка насолодилася концертом джазової музики у виконанні учнів закладу. Палкими оплесками і вигуками «браво» глядачі нагороджували  виступи артистів. Високу майстерність, артистизм і розуміння тонкощів джазової музики продемонстрували Артем Малков, Юліана Прохоренко, Ярослав Донніков, Софія Вовнянко, Ілля Малков, Таня Качур, Софія Пасенко, Костя Сливко, Сніжана Редькіна, Богдан Толочко, Вікторія Сіроштан, Анна Млєчко, фортепіанний ансамбль, у складі Аріни Толочко та Назара Горбанюка, інструментальний ансамбль «Веселка», фортепіанний ансамбль, у складі Юлії Шевченко та Олени Миколаївни Нікітенко, ансамбль баяністів «Гармонія». Привернули увагу досконалі виступи саксофоніста Миколи Петрущака і сольної виконавиці, студентки другого курсу Черкаського музичного коледжу імені С. Гулака-Артемовського Вікторії Степанової. Дівчина навчається на джазовому відділі. Тож їй сам Бог велів взяти участь у цьому концерті.

Підготували виступи учнів викладачі школи Наталія Леонідівна Мельниченко, Тамара Володимирівна Антончик, Світлана Петрівна Дащенко, Олена Миколаївна Нікітенко, Ніна Володимирівна Голубенко, Світлана В’ячеславівна Ротарян, Тетяна Григорівна Макогон, Тамара Михайлівна Левінцова, Галина Леонідівна Качура, Микола Михайлович Ротарян, концертмейстери Олена Іванівна Болтнєва та Галина Леонідівна Качура. Між номерами викладач Ніна Володимирівна Голубенко проводила з дітьми джазову розминку та пропонувала їм розгадати тематичні загадки.

Варто відмітити, що багато з присутніх в пориві емоцій, викликаних джазовими ритмами, рухалися в такт музиці, повністю розчинившись у радісній розкутій атмосфері.  

По закінченню дійства директор закладу Олена Миколаївна Нікітенко тепло привітала дітей, побажавши підростаючим обдаруванням побільше творчих натхнень. І запевнила: дорослі робитимуть все для того, аби діти не знали, що таке війна. 

Насамкінець юні учасники зібрання отримали солодкі даруночки, про які подбали викладачі музичної школи.  За доброю традицією учні та їх викладачі сфотографувалися на згадку. Й ще довго всіх не полишав гарний, піднесений настрій!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь