Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Пісня — як зброя!

Дата: 26.05.2022 10:39
Кількість переглядів: 445

Багато кому відома українська народна пісня авторського походження «Ой, у лузі червона калина…». Понад сто років тому вона стала гімном українських січових стрільців. Співали її також в підрозділах Української повстанської армії.

Під час війни 2022 року ця пісня знову перетворилася на зброю. 27 лютого лідер українського гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк виклав у Інстаграмі перший куплет пісні «а капела» у Києві, на Софійській площі. Після цього вона набула нової популярності. Й не тільки в нашій країні, а навіть в далекій Африці.

Південноафриканський музикант The Kiffness поклав на музику виконання Хливнюка. Воно було використано гуртом «Pink Floyd», який 8 квітня 2022 представив композицію «Hey, Hey, Rise Up!». Трек записали Девід Гілмор і Нік Мейсон, два незмінні учасники гурту, разом із композитором, сценаристом і режисером Нітіном Соуні та бас-гітаристом Гаєм Праттом.

Пісню почали переспівувати у багатьох містах та країнах, демонструючи свою підтримку Україні під час нинішньої війни. Професійні та непрофесійні виконавці масово долучалися до співочого флешмобу. Відео деяких виконань ставали вірусними.

У цьому контексті всіх приголомшила кенійська група «That's What She Said», яка під час концерту в Найробі заспівала «Ой, у лузі червона калина» на українській мові та мові суахілі. Відповідне відео з’явилося на сторінці посольства України в Кенії. Цікаво те, що на сцені солістка групи постала у жовто-блакитному вбранні. Також позаду музикантів майорів прапор України. В коментарях здивовані користувачі зізнавалися, що такого виконання української пісні вони не очікували. І дякували групі за підтримку.

Пісню наших звитяг у боротьбі з окупантами заспівали і молоді українські співачки Христина Соловей, Джеррі Хейл та хіп-хоп і реп-виконавиця Alyona Alyona в Естонії, під час благодійного футбольного матчу «Динамо» — «Флора».

Не залишилися осторонь Міжнародного флешмобу й митці Новоархангельської громади. Народний аматорський гурт «Заграва» селищного будинку культури, відомий виконанням українських пісень, сповнених незламним національним духом, записав на пісню «Ой, у лузі червона калина…» відео, яке можуть переглянути усі бажаючі. Це була спільна ідея начальника відділу культури, туризму та культурної спадщини селищної ради Євгенія Маховика, керівника колективу Сергія Сидоренка та учасників гурту. У відеозапису взяли участь: перші баси Олександр Бабенко і Микола Іванченко, другі баси Василь Ільченко та Сергій Сидоренко, перші тенори Сергій Черновол і Олександр Хом’яченко, другі тенори Юрій Каушан і Євгеній Маховик. До складу оркестрової групи увійшли: Володимир Короленко (баян), Володимир Чернега (контрабас), Микола Ротарян (флейта) та скрипалі Анастасія Сидоренко і Артем Шевчук. Чергова гуртова робота працівників культури і аматорів сцени вдалася на славу! Чоловічі голоси звучать потужно, величаво, життєстверджуюче. А слова твору: «Гей, у полі ярої пшениці золотистий лан, розпочали стрільці українські з ворогами тан! А ми тую ярую пшеницю ізберемо, а ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!», — набули неабиякого сучасного змісту.

Варто відмітити: відеозаписи пісень та виступів практикують й інші співочі колективи громади. Так, народний аматорський вокально-інструментальний ансамбль «Зорі Синюхи» має вже 18 власних відео. Вони розміщені на каналі керівника гурту Олександра Хом’яченка в Ютубі. В мережі Інтернет можна переглянути і відеоролики з виступами вокально-інструментального ансамблю селищного будинку культури №1, керівником якого є Ірина Куліш.

Подібна практика дозволяє артистам бути ближчими до глядачів навіть за відсутності повномасштабних «живих» концертів, а публіці — долучатися до виступів улюблених виконавців  в будь-який час і в будь-якому місці.

Офіційни YouTube-канал Відділу культури Новоархангельської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь