Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

На засіданні комісії

Дата: 13.05.2022 16:16
Кількість переглядів: 341

13 травня відбулося чергове засідання селищної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації, яке провів Новоарангельський селищний голова Юрій Павлович Шамановський. В роботі комісії взяли участь секретар селищної ради Олександр Олександрович Зубець, заступник голови селищної ради Микола Дмитрович Бурдига, керуюча справами виконавчого комітету селищної ради Світлана Миколаївна Білоус, а також директори Опорних закладів освіти і закладів дошкільної освіти.

Члени комісії розглянули ряд життєво важливих питань. Перше стосувалося часткового відновлення роботи закладів дошкільної освіти. Заступник селищного голови М.Д. Бурдига зачитав листа заступника голови обласної військової адміністрації Сергія Поліщука «Про поступове відновлення роботи закладів дошкільної освіти», згідно якого на виконання Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» та у зв’язку з початком посівної кампанії і весняно-польових робіт обласна військова адміністрація дозволяє за потреби поетапно відновлювати роботу закладів дошкільної освіти. Але за наступних умов: наявність у закладах дошкільної освіти або поряд з ними захисних споруд цивільної оборони з достатньою кількістю місць та обладнаними системами життєзабезпечення; обмеження кількості дітей у групах (до 10 осіб); першочергове прийняття до ЗДО дітей працівників стратегічно важливих підприємств, установ, організацій, працівників сільського господарства, задіяних у весняно-польових роботах, військовослужбовців, поліції, ДСНС, інших працівників, задіяних в обороні країни, захисті правопорядку, організації виробництва, а також першочергове прийняття до закладів дошкільної освіти дітей середнього та старшого дошкільного віку (4-7 років). При цьому в листі наголошується, що відповідальність за безпечне функціонування закладів дошкільної освіти несуть їх власники і керівники.

 Як зазначила начальник відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської селищної ради Олена Борисівна Онищенко, за інформацією керівників закладів дошкільної освіти в будівлях дитсадків відсутні підвальні приміщення, які можна було б використати для укриття дітей і дорослих. Також в дитячих садках відсутня можливість використати правило «двох стін», через наявність великих вікон. В зв’язку з цим керівники не мають змоги забезпечити життя і здоров’я вихованців під час освітнього процесу. На уникненні ризиків для життя дітей акцентував увагу присутніх і голова громади Юрій Павлович Шамановський. 

Заступник начальника Голованівського районного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій — начальник відділу з питань цивільного захисту Олександр Сергійович Самелюк озвучив кілька питань. Найперше йшлося про виділення паливно-мастильних матеріалів 31 Державній пожежно-рятувальній частині третього Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Кіровоградській області для гасіння пожеж та знешкодження вибухонебезпечних предметів.

Далі Олександр Сергійович розповів про заходи, спрямовані на запобігання та протидію масовим пожежам лісів і сільгоспугідь у літній період 2022 року. Він повідомив про збільшення розміру штрафів за незаконне спалювання стерні, які становлять від 6 до 30 тисяч гривень.  

Надаючи інформацію про стан підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах на території селищної ради до прийняття відпочиваючих О.С. Самелюк відмітив, що в селищі Новоархангельськ є два офіційні пляжі. Перший знаходиться в районі дитячого оздоровчого закладу «Бригантина», другий — в районі колишнього ринку. Випадки ж загибелі людей в основному трапляються на водоймах, непристосованих для купання як дорослих, так і дітей. 

Наступне питання стосувалося стану протипожежного захисту установ культури, розташованих на території селищної ради. Олександр Сергійович розповів, що органами державного пожежного нагляду були зроблені приписи керівникам даних закладів про усунення виявлених порушень. Поставлені завдання, такі як облаштування пожежної сигналізації та обробка дерев’яних конструкцій протипожежним розчином, поступово виконуються. Вони потребують значних фінансових витрат, а тому не можуть бути втілені в життя за короткий термін. Інші, менш витратні недоліки, ліквідовуються власними силами. Ті ж керівники, які проігнорували вказівки державного пожежного нагляду, притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів.

Начальник Новоархангельського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Віктор Іванович Скрицький поінформував присутніх по двох питання. Він розповів про проведення обстеження водогонів КП «Новоархангельське житлово-комунальне господарство» та про безпеку використання хімічних засобів захисту рослин на території селищної ради.

Як показали перевірки зараз забір води у водопровідну мережу, що живить центр селища, здійснюється лише з однієї шахтної криниці. В подальшому це може призвести до перебоїв з водопостачанням. Тому, незважаючи на військовий стан і відсутність коштів дану ситуацію потрібно якнайскоріше виправляти.

Водночас старости сіл повинні забезпечити населення старостатів альтернативними джерелами водопостачання. Задля цього потрібно привести у відповідність до санітарних вимог всі громадські криниці.

Що стосується використання хімічних засобів захисту рослин, то Новоархангельське управління Держспоживслужби проводить з аграріями і очільниками громад та старостатів інформаційно-роз’яснювальну роботу. Щоб уникнути отруєння населення сільгоспвиробники повинні повідомляти старост, а ті — жителів домоволодінь, прилеглих до місць обробітку, про дату і час наземного обприскування посівів. Дані роботи необхідно здійснювати в дуже ранні години або пізно ввечері, коли люди перебувають у своїх оселях.

По всіх розглянутих питаннях члени комісії прийняли відповідні рішення.  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь