Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

День пам’яті та примирення

Дата: 06.05.2022 14:38
Кількість переглядів: 429

Відповідно до Указу Президента України, підписаного в 2015 році, 8 травня в нашій країні відзначається День пам’яті та примирення. Цього дня проводяться заходи, з метою належного відзначення мужності та героїзму переможців нацизму у Другій світовій війні, видатного внеску українського народу у перемогу Антигітлерівської коаліції та вшанування пам'яті жертв найкровопролитнішої із воєн.

Подібний захід відбувся 6 травня нинішнього року в центральному парку селища, біля пам’ятника загиблим воїнам в роки Другої світової війни. Участь у ньому взяли працівники селищної ради, представники трудових колективів територіальних установ і закладів, учасники Операції Об’єднаних Сил, громадськість.

Дійство підготували директор селищного будинку культури Василь Іванович Ільченко та учасниці народного аматорського театру малих форм «Заклик» Софія Павленко і Ауріка Сінючкова. Керівник колективу — Володимир Володимирович Чернега. Він же забезпечив музичний супровід заходу.

До підніжжя пам’ятника були покладені квіти — від селищної ради, ветеранів війни та праці, нинішніх захисників Вітчизни, трудових колективів, жителів селища і внутрішньо переміщених осіб.

Водночас квіти-пам’яті лягли до підніжжя обеліска, встановленого на братській могилі біля ПП «Інтер-центр», пам’ятників партизанці Клавдії Байраченко та невідомому солдату, пам’ятника воїнам-прикордонникам 91, 92, 93, 94, 95 та 97 прикордонних загонів Західного прикордонного округу і пам’ятника воїнам, загиблим на Сході України. 

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих. 

До жителів громади звернувся селищний голова Юрій Павлович Шамановський. У своєму виступі очільник громади зазначив:

— У ці травневі дні ми разом з народами світу відзначаємо День пам’яті та примирення. Він є нагадуванням про Другу світову війну, яка стала найбільшою трагедією людства, і водночас застереженням: не припустимо розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

  В тій найзапеклішій війні Україна має свій особливий рахунок незлічених людських і матеріальних втрат. Війна коштувала нам, за різними оцінками, від восьми до десяти мільйонів загиблих життів. І сьогодні наша країна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, та став жертвою злочинного режиму.

   В роки Другої світової війни агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Й ми горді тим, що незмірний внесок у спасіння людства від нацистських окупантів зробив народ нашої країни. Не забуваймо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими і стійкішими.

В нестримному поступі до омріяної свободи і незалежності українці знову змушені зі зброєю в руках захищати свій доленосний вибір. Жертовність наших співвітчизників та віра у правоту не мають меж. У нинішній боротьбі за суверенітет України нам додає сил та наснаги подвиг ветеранів. Ми господарі на своїй землі, правда за нами! Тож знову здобудемо Перемогу — в ім’я майбутнього рідної  України!

Доземний уклін і сердечна вдячність нашим ветеранам-визволителям. Їх на території Новоархангельської громади залишилося двоє. Це Володимир Лукіянович Коноваленко з Новоархангельська та Зіновій Тарасович Савченко з села Свердликове.  Вони заслуговують глибокої поваги з боку суспільства. Як і всі представники старшого покоління, яким довелося пережити страхіття війни та труднощі періоду відбудови.

Вітаючи всіх з Днем пам'яті та примирення  сердечно зичу кожному мирного неба над головою, міцного здоров’я, благополуччя, бадьорості духу, довгих років життя та родинного затишку,  а нашій незламній країні — миру і процвітання. Нехай велич Перемоги народів країн антигітлерівської коаліції над нацизмом надихає нас на плідну працю — заради кращого майбутнього нашої рідної Вітчизни!

Слава захисникам України різних часів! Слава Україні!

Слово було надано зберігачу фондів Новоархангельського краєзнавчого музею Владиславу Вікторовичу Шимченку. Він коротко розповів про роки окупації колишнього Новоархангельського району, яка розпочалася 30 липня 1941 року і закінчилася 13 березня 1944 року. За два роки і понад сім місяців у нашому краї від рук німецьких фашистів загинули сотні мирних жителів і військовополонених. Тисячі мешканців поклали свої життя за наше мирне майбуття на полях запеклих битв. Пам'ять про їх безсмертний подвиг довіку житиме в наших серцях.

Настоятель храму рівноапостольного князя Володимира, митрофорний протоієрей Ілля Сович провів панахиду по всіх убієнних, померлих від ран, замучених в концтаборах співвітчизниках і представниках інших народів. А також за упокій душ сучасних визволителів України, які загинули в наші дні, захищаючи рідну Батьківщину.   

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь