Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

ЗВЕРНЕННЯ депутатів Новоархангельської селищної ради восьмого скликання до Кабінету Міністрів України стосовно  врегулювання проблемних питань  оновленого механізму отримання житлових субсидій

Дата: 23.07.2021 11:49
Кількість переглядів: 358

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Новоархангельської селищної ради восьмого скликання до Кабінету Міністрів України стосовно  врегулювання проблемних питань  оновленого механізму отримання житлових субсидій

 

З 1 травня 2021 року Уряд запровадив по суті нову систему призначення  житлових субсидій. Запроваджено нові правила, згідно з якими, призначення житлової субсидії (у тому числі на наступний період) здійснюється лише після подання нових заяв про призначення та надання житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

У результаті виникли проблемні питання щодо механізму подачі документів до органів соціального захисту населення (далі - соцзахист). Так, зокрема, кожна родина, яка отримує субсидію, для її переоформлення повинна повторно особисто подати документи на перепризначення субсидій: заяву, декларацію про доходи і видатки.

Особливо недоречно це виглядає на тлі жорстких карантинних заходів у країні. Створюються черги, скупчення людей,  панує нервова атмосфера переоформлення субсидій в органах соцзахисту, місцевих органах влади.

Ще одним ударом для субсидіантів стало рішення Уряду щодо скасування діяльності та повноважень комісій, утворених місцевими органами влади, щодо прийняття рішення про призначення житлових субсидій в окремих випадках за наявності умов, за яких така субсидія не призначається. Дані  комісії розглядали різні життєві ситуації претендентів на субсидії, винятки з правил та особливості кожної родини. Ліквідація комісій призведе до втрати права на отримання допомоги від держави значної кількості українців.

Метою діяльності влади повинна бути допомога громадянам у непрості часи пандемії, підвищення цін, тарифів на житлово-комунальні послуги, газ та електрику для населення.

19 травня 2021 року Уряд вніс суттєві зміни до своїх постанов, а саме:

для 85% громадян, які отримують субсидії, вони будуть призначені в автоматичному режимі;

до 100 тисяч гривень (із 56750) був збільшений розмір депозитів, після якого людина втрачає право на субсидії;

управлінням соцзахисту надано право, замість місцевих комісій призначати субсидії в особливих випадках, спірних ситуаціях.

З огляду на викладене, ми, депутати Новоархангельської селищної ради восьмого скликання, вимагаємо від Кабінету Міністрів України негайно вжити наступні заходи:

для українців, які на думку Уряду, мають все ж подати заяви до управлінь соцзахисту, негайно надіслати поштою нові форми заяв і декларацій та забезпечити комфортні умови для прийому громадян, включаючи заходи безпеки від зараження на коронавірус;

повернути нормативи нарахування субсидій, які діяли в опалювальні періоди 2016-2018 років;

внести на розгляд Верховної Ради України зміни до Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” щодо додаткового фінансування програми субсидій.

Сподіваємося на підтримку та взаєморозуміння!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь