A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Грантовий проект із реекспозиції Новоархангельського краєзнавчого музею

Дата: 05.05.2021 10:55
Кількість переглядів: 1047

  28 квітня 2021 року Новоархангельську громаду відвідали високоповажні гості керівництво району та області, а саме перший заступник голови обласної ради Семенюк Юрій Анатолійович, виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Валерій Олександрович Жалдак, голова Голованівської райдержадміністраці Голімбієвський Олег Дмитрович,  керівництво Новоархангельської селищної ради разом зі зберігачем музейних фондів Владиславом Шимченком зустрілися з делегацією в стінах краєзнавчого музею. Темою зустрічі була гордість та досягнення нашої громади – отримання гранту на реалізацію розвитку культури туризму та розвитку Новоархангельської громади.

   «Український культурний фонд», до якого під керівництвом відомого українського науковця, археолога, дослідника трипільської культури та доктора історичних наук Михайла Юрійовича Відейка було подано заявку Новоархангельським краєзнавчим музеєм на фінансування у програму «Культура. Туризм. Регіони» – Локальний музей, схвалив виділення коштів у розмірі майже мільйона гривень на проект «Культурні маршрути давніх цивілізацій», яким передбачено оновлення експозиції музею задля представлення визначної пам’ятки археології – Небелівського храму доби Трипілля, першої відомо культової споруди цієї прадавньої цивілізації.

   Нова експозиція шляхом побудови наукового матеріалу відобразить географічні координати транскордонних культурних маршрутів між Україною, Румунією, Сербії, Молдовою.

   Термін реалізації проекту – травень-серпень 2021 року.

   Новоархангельщина з прадавніх часів була одним із осередків цивілізації в Україні. У часи Трипільської культури, яка занепала та зникла задовго до будівництва Великої піраміди Хеопса в долині Нілу та храмів-зіккуратів у межиріччі Тигру та Євфрату, тут вже існувало величне протомісто, найбільше в усій Європі в той час. Тисячі років воно берегло таємниці свого існування, допоки в ХХІ столітті неподалік села Небелівка, в честь якого воно і було назване, не з’явилися дослідники, результати роботи яких стали сенсацією у вивченні історії цієї таємничої цивілізації.

   2008 рік став початком перших повномасштабних досліджень на цьому місці. Міжнародний проект з дослідження Небелівки археологами та істориками з різних куточків України, Великої Британії, Італії, Малайзії, Австралії та ще 6 країн світу отримав назву «Early urbanism in Europe?: the case of the Trypillia mega-sites». Очолили ці дослідження Відейко М.Ю. - доктор історичних наук, історик-археолог, завідуючий НДЛ археології історико-філософського факультету Київського університеті ім. Б. Грінченко та Джон Чапман — викладач університету Даремського університету Великої Британії Вони дозволили привідкрити чимало таємниць буття трипільців, особливо їх духовного життя. Основні дослідження в Небелівці тривали до 2015 року.

   Протомісто займало площу в 238 гектар. В результаті досліджень було розкопано перший в історії трипільський храм. На сьогодні він є найбільшою культовою спорудою, будь-коли дослідженою археологами на поселеннях трипільців. Розміщений в центрі великої площі (5 400 квадратних метрів), на найвищій точці поселення, він панував над усім протомістом. До нього вели широкі проходи як зсередини так і ззовні поселення.

   В майбутньому планується включити археологічну пам’ятку Трипільської культури Небелівка до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Повертаючись до проекту, необхідно відзначити, що застосовуючи сучасні матеріали, підходи, і технології, у приміщенні Новоархангельського краєзнавчого музею планується відтворити загальну атмосферу тогочасного середовища, що дозволить відвідувачам музею поринути у минуле Новоархангельщини та познайомитися із сакральним світом, політичним та економічним життям, містобудуванням та культовими споруди. Предмети побуту, фігурки людей та тварин, основні архітектурні елементи будуть складати основу експозиції. Використання мультимедійних технологій в експозиційному просторі сфокусує увагу та відвідувача на привабливості туристичних маршрутів.

   В результаті цього краєзнавчий музей перетвориться на осередок розвитку місцевої громади, зможе залучити великий потік туристів як з України, так і з інших держав. Також розвиток туристичної галузі надасть поштовх до розвиток підприємницької діяльності регіону.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь