Як уберегтися від зараження на холеру
Холера – особливо небезпечна гостра кишкова інфекція, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням багаторазових проносу та блювання, внаслідок яких розвивається обезводнення організму. У зовнішньому середовищі, зокрема на харчових продуктах, вібріони виживають 2-5 днів; на овочах, що зрощуються на відкритому ґрунті, при сонячному світлі вібріони гинуть через 8 годин. Можливе також зараження через вживання риби, раків, креветок, устриць, виловлених у забруднених водоймах, а продукти не зазнали належної термічної обробки. Дуже довго вібріони виживають у відкритих водоймах, в які стікають каналізаційні, банно-пральні води з середньою температурою води вище +17°С. Джерелом інфекції є тільки людина, хвора на холеру, та бацилоносій. Зараження відбувається в результаті проникнення холерних вібріонів через рот переважно з інфікованою водою або з харчовими продуктами, через руки забрудненні виділеннями хворого. Найчастіше факторами передачі інфекцій харчового походження є сирі продукти або ті, що не пройшли достатню теплову обробку: морепродукти, свіжі фрукти і овочі, а також інші продукти, заражені під час їх приготування або зберігання. На харчових продуктах збудник холери може зберігатися від 2 до 5 діб, на помідорах і кавунах під дією прямих сонячних променів збудник зберігається до 8 годин, довгий час (декілька тижнів) – у водоймах. Збудник може також жити в навколишньому середовищі, а саме в річках з солонуватою водою і прибережних водах. Тому, в районах, де не проводиться належна обробка стічних вод і запасів питної води, хвороба може швидко поширюватися.10:23 17.06.2022