A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

HR-менеджери Кропивницького обговорили тенденції на ринку праці та його перспективи

Дата: 31.01.2022 13:58
Кількість переглядів: 198

HR-менеджери Кропивницького обговорили тенденції на ринку праці та його перспективи

 

27 січня, на базі Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості проведено засідання HR-клубу, в рамках якого провідні айчари міста Кропивницького обговорили результати форсайт-дослідження з прогнозування регіонального ринку праці та останні зміни, що відбулися у законодавстві, яке регулює дискримінаційні процеси у сфері зайнятості.

З комплексним звітом щодо стану та тенденцій розвитку регіонального ринку праці, його професійної структури, поточної та перспективної потреби області в працівниках у професійному/кваліфікаційному розрізі ознайомив присутніх заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян.

Він повідомив, що цей звіт був складений за результатами реалізації пілотного проекту «EU4Skills: кращі навички для сучасної України», що є спільною програмою ЄС та його держав-членів Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії для підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні. «Досліджуючи результати статистичного аналізу, варто зазначити показники щорічного опитування роботодавців (розділ ІІ), про наявність труднощів при підборі працівників вказують 26% роботодавців. Для більшості підприємств дані труднощі зумовлені фактичною відсутністю кандидатів на посади, відсутністю необхідного освітнього рівня, а також  необхідного досвіду. Значна частка роботодавців (46%) протягом останніх 12 місяців здійснювала перенавчання або підвищення кваліфікації персоналу. Здебільшого це відбувалось для робітничих професій (найчастіше, для професійних груп робітників з обслуговування промислового устаткування, а також металургійних та машинобудівних професій)», – зазначив Б.Стоян.

Насамкінець презентації HR-менеджери цікавилися можливостями державної служби зайнятості щодо професійної підготовки працівників за професіями, що потребують місцеві роботодавці. Присутні отримали від                                  Б. Стояна вичерпну інформацію про те, що служба зайнятості покликана задовольнити потреби роботодавця і на його замовлення організовує професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації як у навчальних закладах області, так і центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Навчальні заклади державної служби зайнятості пропонують широкий спектр напрямів підготовки робітників для всіх галузей економіки: промисловості, будівництва, агропромислового комплексу, транспорту і зв’язку, сфери послуг тощо.

Як подати вакансію у рамках останніх законодавчих змін,  як урахувати їх при складанні оголошень про вакансії та як оперативно укомплектувати вільні робочі місця підприємств кваліфікованими кадрами, радила HR-менеджерам директорка HR-школи у місті Кропивницькому Юлія Моторна.

Надала коротку інформацію про те, що з 8 січня 2022 року почали діяти зміни, внесені до  Закону України «Про рекламу» від 10.09.2021 № 1750. Законом удосконалено правове регулювання у галузі реклами щодо протидії дискримінації за ознакою статі та в рекламі про вакансії (прийом на роботу) відповідно. В оголошеннях про вакансії або при прийнятті на роботу забороняється: зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися винятково особами певної статі; висувати вимоги, що надають перевагу жіночій або чоловічій статі, представникам певної раси, кольору шкіри, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, та ін.

Від теоретичної частини учасники перейшли до практичного обговорення внесених змін. Цікавими для присутніх були лайфхаки  від Ю. Моторної щодо розміщення оголошень про вакансії у соціальній мережі Facebook, налаштування та обмеження, які встановлені до контенту, що розміщується у соціальному онлайн-середовищі.

«Чому, хто і як блокує дописи у Facebook – для багатьох незрозумілими залишаються правила блокування контенту. Але все, що стосується дописів про вакансії, зрозуміло, – це попередження дискримінаційних проявів в оголошеннях  за різними ознаками», – підкреслила Ю. Моторна.

Зокрема, під час зазначення в оголошенні вимог, які безпосередньо вказують на відношення кандидата до статі або надають перевагу одній з них, допис блокується. Отже, у вакансії слід робити наголос на обов’язках працівника, а не на назві професії. Наприклад: підприємству терміново потрібен працівник для випікання хліба та хлібобулочних виробів; прибирання службових приміщень та ін.

Також Ю. Моторна  поділилася «фішками» своєї роботи, як зробити опис вакансії, аби вона стала привабливою для шукачів роботи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь