Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

День Соборності України

Дата: 21.01.2022 11:29
Кількість переглядів: 315

Однією з найважливіших історичних дат є саме 22 січня (проголошення Першої Незалежності у 1918 році та проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР) — День Соборності.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

З цієї нагоди працівниками центральної публічної бібліотеки підготовлено захід на якому зберігачем музейних фондів Владиславом Шимченком було проведено короткий екскурс в історію даної, важливої для українського народу, події.

Селищний голова Юрій Шамановський щиросердечно привітав присутніх та наголосив, що соборність українських земель має глибоке історичне коріння. Акт злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням про становлення нації, а ідея соборності українських земель набула державного статусу. Об'єднання мало і практичний аспект, адже обидві держави потребували концентрації збройних сил та взаємної допомоги для захисту своїх територій. Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого і демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Консолідація базувалася на таких принципах, як історичне самоусвідомлення спільності, ідеали свободи і незалежності, добровільне волевиявлення, опора на власні політичні і матеріальні ресурси.

Міцного здоров’я вам, шановні земляки, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє рідного краю та України!
В єдності – наша сила!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь