Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Будьте обережні, сказ!

Дата: 15.12.2021 15:03
Кількість переглядів: 742

Будьте обережні, сказ!

       Сказ - це особливо небезпечна інфекційна хвороба, бо завжди закінчується смертю. Вірус сказу виділяється зі слиною хворих тварин і може передаватись не лише через укус, а також і при ослиненні.

Ознаки сказу у собак: змінюється їх поведінка, на початку захворювання відмічається дратівливість, бурчання, собаки можуть забиватися в темні кути, не відповідають коли їх кличуть, безпричинно гавкають і нібито ловлять мух у повітрі, також можуть ковтати неїстівні предмети, дуже часто собака нібито подавилася кісткою. Відчуваючи велику спрагу, тварина не може ковтати воду. Через 4-5 діб з’являються паралічі, квола хода, з рота тече слина, звисають вуха та хвіст, голос стає хриплим, або беззвучним.  Хвороба може протікати в так званій “тихій” формі, коли стадія збудження відсутня і хвороба стає помітною лише при появі паралічів. Хворі лисиці забігають на тваринницькі ферми, на подвір’я громадян, території шкіл та інших установ, не втікають коли їх починають ловити люди. Хворі кішки поводяться дуже агресивно, наносять глибокі рани. У великої та дрібної рогатої худоби симптомами захворювання є утруднене ковтання, статеве збудження і ревіння.

 Коли людину покусала дика, бродяча тварина, то антирабічне щеплення потерпілому робиться обов’язково. Домашніх тварин, що нанесли покуси, беруть на облік і спостерігають за ними протягом 10 діб.

За порушення вимог Правил утримання домашніх тварин в населених пунктах винні особи несуть адміністративну відповідальність. Домашні тварини (собаки та кішки) обов’язково повинні бути щеплені проти сказу, оброблені проти гельмінтів, і за це несе відповідальність саме власник тварини.

Мисливці на полюванні повинні діяти дуже обережно, шкіру забитих тварин потрібно здирати в захисних рукавицях. Ні в якому разі не брати невакцинованих проти сказу собак на полювання! 

При появі неадекватної поведінки в тварини (слинотеча, агресія) — насамперед, не наближайтеся до неї, відразу повідомляйте про випадок державну  службу ветеринарної медицини.

Профілактичні рекомендації прості і їх неважко виконати - зробити щеплення проти сказу домашнім улюбленцям, не допускати безприв’язного утримання собак і не гладити бродячих тварин.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь