A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Помилки в Д5 та таблиці 5 Звіту з ЄСВ. Як подати уточнюючі розрахунки?

Дата: 25.05.2021 13:44
Кількість переглядів: 24142

     Новоархангельська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області  надає роз»яснення, яке розміщено на платформі « ЗІР»   щодо подання уточнюючих розрахунків нової об»єднаної звітності. 

    У Д5 Податкового розрахунку та таблиці 5 Звіту з ЄСВ зазначаємо відомості про трудові (цивільно-правові) відносини з застрахованими особами. Допущені в них помилки коригуємо так само, як і помилки в 4ДФ.

Тобто за той період, в якому допущено помилку, формуємо з типом «Звітний новий» чи «Уточнюючий» (залежно від того, коли виправляємо помилку) Податковий розрахунок та Д5.

У Податковому розрахунку заповнюємо реквізитну частину (рядки 01 — 05) та в рядку 06 вказуємо вид додатка, який подаємо разом з Розрахунком, та кількість аркушів у ньому.

У Д5 заповнюємо «шапку» (рядки 01 — 031). Далі в табличній частині Д5 застосовуємо принцип «Ознака 0, 1». Тобто щоб:

— виключити зайвий рядок у поданому Д5 (таблиці 5), — повторюємо його і в графі 20 «Ознака 0, 1» проставляємо «1»;

— додати забутий рядок, — формуємо його і в графі 20 проставляємо «0»;

— виправити помилкові відомості, — формуємо 2 рядки. В одному повністю повторюємо інформацію з помилкою і в графі 20 Д5 проставляємо «1» — рядок на виключення. У другому — вказуємо правильну інформацію і в графі 20 зазначаємо «0» — рядок на введення.

Як бачите, помилки в Д5 Податкового розрахунку та таблиці 5 Звіту з ЄСВ виправляють за єдиними правилами, що дуже зручно.

Помилки в Д1 та таблиці 6 Звіту з ЄСВ

Інформація з Д1 Податкового розрахунку, а до 2021 року — з таблиці 6 Звіту з ЄСВ, використовується Пенсійним фондом для формування щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованих їй у звітному місяці видів доходів, які включаються до бази нарахування ЄСВ.

Порядок виправлення помилок у Д1 Розрахунку та таблиці 6 Звіту з ЄСВ, мабуть, найзаморочливіший. Тут важливу роль відіграють два фактори.

Перший — вид помилки:

— несумова (коригування персональних даних та їх доповнення) або

— сумова (помилка в базі нарахування ЄСВ та/або сумі ЄСВ).

Другий — тип Розрахунку, який використовуємо для виправлення помилки, а саме «Звітний новий» чи «Уточнюючий».

Почнемо зі знайомого вже способу виправлення — за допомогою ознаки «0» — рядок на введення та «1» — рядок на виключення.

«Ознака 0, 1».За допомогою графи 25 «Ознака 0, 1» Д1 Розрахунку виправляємо:

1) будь-які помилки, допущені у Д1, якщо коригування здійснюємо за допомогою Розрахунку «Звітний новий» до закінчення строку подання Податкового розрахунку за відповідний квартал;

2) несумові помилки (помилки, описки в податковому номері, П. І. Б. застрахованої особи, кількості днів тощо) в Д1 та таблиці 6 Звіту з ЄСВ, якщо коригування проводимо в Розрахунку з типом «Уточнюючий» після закінчення граничного строку подання Розрахунку.

Порядок виправлення знайомий. Щоб:

— вилучити рядок, повторюємо його та в графі 25 Д1 проставляємо «1»;

— додати забутий рядок, формуємо його та в графі 25 Д1 — «0»;

— виправити помилки в рядку поданого Д1 чи таблиці 5 — вилучаємо його за допомогою ознаки «1» й додаємо новий — ознака «0».

Увага! Нагадаємо, що загальні сумові показники з Д1 формують відомості у розд. І Податкового розрахунку. Тож у випадку коригування сумових показників у раніше поданому Д1 така інформація повинна бути зазначена у відповідних рядках (1, 2, 3, 7, 8) розд. І Податкового розрахунку з типом «Звітний новий», в якому проводитися коригування.

Причому якщо після здійснених коригувань сума виключених показників перевищує суму включених показників, то у зазначених вище рядках буде відображено різницю, на яку зменшились відповідні показники. У такому разі допускається відображення показників у відповідних рядках розд. I Розрахунку з типом «Звітний новий» зі знаком «мінус»

КТН 2, 3.Якщо потрібно виправити сумові помилки в таблиці 6 Звіту з ЄСВ чи в Д1 Розрахунку після закінчення граничного строку його подання, то для цього не можна використовувати ознаки 0, 1!

Виправлення таких помилок здійснюється за іншим принципом. Їх можна виправити:

варіант 1— за допомогою Розрахунку з типом «Уточнюючий», сформованого за той звітний період, в якому допущено помилку. Він міститиме безпосередньо сам Розрахунок та додаток Д1 до нього з коригуючими рядками;

варіант 2— у складі Розрахунку за поточний квартал з типом «Звітний».

Порядок виправлення (незалежно від обраного варіанта) такий. У Д1 на працівника, в сумових даних якого ви самостійно виявили помилку, формуєте окремий рядок, зазначаючи, серед іншого:

— у графі 09 — КТН «2»  якщо донараховуєте базу та/або ЄСВ, або ж КТН «3» — якщо зменшуєте базу та/або ЄСВ;

— у графі 10 — місяць і рік, за який виправляєте помилку.

Інші графи заповнюєте в загальному порядку. Причому якщо зменшуєте базу нарахування чи суму ЄСВ, то сумові показники вказуєте без знака «мінус». Замість нього КТН «2».

Коригуючі сумові показники переносимо з Д1 до розд. І Податкового розрахунку (графи 4 — якщо збільшили суму нарахувань з ЄСВ, графи 6 — якщо зменшили).

Ще один важливий момент. Якщо після закінчення періоду для звітування за відповідний квартал необхідно одночасно виправити сумові та несумові помилки щодо застрахованої особи, то дієте так. Спочатку формуєте Розрахунок з типом «Уточнюючий», виправляєте несумові помилки та надсилаєте Розрахунок до ДПС. Потім створюєте Розрахунок з типом «Уточнюючий» для коригування показників з ЄСВ.

ВИСНОВКИ

  • Прийнятий Розрахунок з типом «Звітний» залишається чинним під час прийняття податківцями наступного Розрахунку за такий звітний період.
  • Спосіб виправлення помилок у прийнятих Розрахунках залежить від показника, який коригується, та того, коли виправляють помилку (до чи після закінчення періоду для звітування).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь