A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новоархангельська громада
Новоархангельська громада

Робота без основного РРО: яких умов необхідно дотримуватися?

Дата: 13.05.2021 10:33
Кількість переглядів: 195

    Новоархангельська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області  повідомляє, що згідно зі ст. 5 Закону України від 06.07.1995 р. № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі  Закон № 265) здійснювати розрахункові операції можна без застосування основного РРО, лише у разі:

  • застосування належним чином зареєстрованого у податковому органі резервного РРО за наявності електропостачання та доступу до мережі Інтернет (на період виходу основного РРО з ладу та здійснення його ремонту);
  • наявності розрахункової книги (далі – РК) та книги обліку (далі – КОРО), зареєстрованих в органах ДПС у разі відсутності електропостачання або зареєстрованого резервного РРО.

Важливо знати, що при застосуванні резервного РРО книгу ОРО на нього треба обов'язково зареєструвати відповідно п. 3 гл. 1 розд. II Порядку № 547, затвердженого наказом МФУ від 14.06.2016 р. № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» (далі – Порядок № 547), зареєстрованого в Мін'юсті України від 05.07.2016 р. за № 918/29048.

Слід пам'ятати, що час роботи без основного РРО обмежено 7 робочими днями (ст. 5 Закону № 265) на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій та здійснення його ремонту або у разі тимчасового відключення електроенергії. Варто відзначити, що у разі виходу з ладу РРО центр сервісного обслуговування (далі – ЦСО) зобов'язаний забезпечити відновлення його робочого стану протягом 7 робочих днів (п. 2 ст. 14 Закону № 265). У разі незабезпечення гарантійного ремонту реєстратора розрахункових операцій не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт реєстратора розрахункових операцій ЦСО зобов’язаний ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб'єкта господарювання резервний РРО (п. 2 ст. 14 Закону №265).

Крім того, суб'єкт господарювання може самостійно прийняти рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, про що зазначає у реєстраційній заяві. У такому випадку суб'єкт господарювання має право не реєструвати та не зберігати книги ОРО та розрахункові книжки. Для таких РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «Книга ОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється». Такі суб'єкти господарювання не мають права здійснювати розрахункові операції у разі виходу з ладу РРО або тимчасової відсутності електроенергії.

Важливо! Відповідно до п. 16 ст. Закону №265, у разі виходу з ладу РРО або пошкодження засобів контролю необхідно про несправність повідомити (у письмовій формі або засобами електронного зв’язку) :

  • ЦСО протягом дня, в якому виявлена несправність;
  • податковий орган за місцем реєстрації підприємства протягом 2 робочих дні після виявлення несправності.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь